Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kommunikationskarnevalen

Västsvenska kommunikationskarnevalen är en konferens om funktionsnedsättning och kommunikation. Den arrangeras tillsammans med hjälpmedelsmässan Leva & Fungera som hålls vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg.

Aktuell konferens

Här hittar du praktisk information om aktuell konferens. Mer information finns också på karnevalens egen webbplats: www.kommunikationskarnevalen.se

Längre ner på den här sidan hittar du presentationer från karnevalens tidigare år. 

Kommunikationskarnevalen 2021 blir ett helt digitalt event – välkommen till Studio Karneval den 14-15 april! 

I studion presenterar vi föreläsare och diskuterar aktuella ämnen inom området Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK). Vi kommer även att visa kortare inslag från tidigare karnevaler, göra intervjuer och ha presentationer från våra utställare. Givetvis finns det också kulturella inslag precis som det ska vara på en kommunikationskarneval. 

Hela det spännande programmet på Kommunikationskarnevalen kvarstår och blir nu tillgängligt helt digitalt. Lyssna till bl.a. Juliet Goldbart och Ida Kåhlin som talar inom temat AKK Stora utmaningar – många möjligheter. 

Se hela programmet här »

Information och anmälan »

Logga för Kommunikationskarnevalen. Ett färglatt myller av olika former i bakgrunden och en rosa banderoll med orden Kommunikationskarnevalen 2021. Framför den en mindre lila banderoll med orden Studio Karneval.

Om vad och för vem?

Karnevalens syfte är att vara ett forum och en mötesplats för alla som är intresserade av kommunikativa svårigheter och kommunikationsstöd – Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK). Tanken är även att presentera forskning och utveckling inom området för kommunikationsstöd genom både teori och praktisk verksamhet.

Kommunikationskarnevalens målgrupp är personal inom skola, vård och omsorg och övriga som är intresserade av alternativ kommunikation. Karnevalen vänder sig även till privatpersoner. Karnevalen innehåller alltid kulturinslag där deltagarna får ta del av musik, konst, dikter med mera och gärna med kommunikationsstöd på olika sätt.

Arrangörer

  • Eldorado, Social resursförvaltning i Göteborgs stad
  • DART, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Specialpedagogiska skolmyndigheten

Tidigare karnevaler

Här hittar du presentationer från tidigare års karnevaler.

2019 flyttade Kommunikationskarnevalen in på Leva & Fungera på Svenska Mässan och hade temat Delaktighet – samtalspartnern som möjliggörare.

Huvudföreläsare

 

Anna Pella: När du ler stannar tiden

Daniel Östlund: Utveckling och lärande i horisontella relationer

Bo Hejlskov
Cathy Binger

Övriga föreläsare

 

Eva Holmqvist och Helena Wandin
Carina Rådenmark och Linn Johnels
Ebba Almsenius
Lisbeth Nilsson
Gunilla Thunberg, Helena Molker-Lovén och Anita Lübeck
Erika Nilsson, Marie Sirén och Ninni Sirén Blomgren
Anna Fäldt
Filippa Andersson och Paulina Lönnroth
Pernilla Erlandsson, Monica Ryman

Karnevalens huvudföreläsare:

Bo Dahlbom, känd debattör och föreläsare om digitaliseringens betydelse för samhälle och näringsliv. Bo är IT-professor vid Göteborgs universitet och forskningschef vid Sustainable Innovation. Han kommer att fokusera på vad den nya tekniken kommer att innebära för alla som arbetar inom skola, vård och omsorg.

John Costello, logoped vid Bostons barnsjukhus i USA. Han har ägnat sig åt kommunikationsstödjande insatser till barn som ligger på sjukhus och får svårt att kommunicera. I samverkan med hjälpmedelsföretag har han arbetat fram lösningar för att få fram relevant ordförråd och att använda personlig talsyntes.

Övriga föreläsare:

Martin Molin

Amanda Nyberg
Johnny Andersson och Anna-Karin Mattiasson-Ewelind

Huvudföreläsare:

En av årets huvudtalare är fil dr och logoped Caroline Musselwhite, som är en oerhörd inspiratör när det gäller att förvandla teori till praktik. Egen aktivitet och prova på kommer att vara en röd tråd under dagarna. Karnevalen kommer som alltid att vara en blandning mellan storföreläsningar, utställningar och kultur. På konferensens kommer du att få välja mellan olika workshops med praktisk anknytning.

Karnevalens andra huvudtalare är Martin Pistorius från Sydafrika, författare till boken "När jag var osynlig". På Karnevalen berättar han sin historia om hur han blev instängd i sin kropp utan att kunna kommunicera - och hur AKK öppnade dörren till världen igen.

Övriga föreläsare:

Caroline Musselwhite

Eva Holmqvist, Sofia Wallin och Maria Olsson

Margret Buchholz, Sandra Derbring och Katja Laakso

Ingrid Mattsson-Müller

Amanda Nyberg

Ann-Marie Stenhammar

Gunilla Thunberg

Peter Hedström Durhan

Britt Claesson och Lena Lindberger

Britt Claesson och Gunnel Ivarsson

Huvudföreläsare:

Sally Millar

Övriga föreläsare:

Berth Danermark
Ulrika Aspeflo

Johanna Beijer

Sonia Tota och Ulrika Hansson-Andersson

Materialet kring hållbar kommunikation ovan är tillåtet att användas och ändras i av vem som helst. Vid eventuella ändringar ska dock följande rad läggas till: Fritt anpassad efter materialet Hållbar kommunikation utvecklad vid Grundsärskolans Resursteam i Malmö Stad.

Senast uppdaterad: 2021-02-18 09:35