Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Basmaterial

Här hittar du material som kan användas i alla situationer.

Ögonpekningsböcker

En ögonpekningsbok är en lågteknologisk bok där personen indikerar vad hen vill säga med hjälp av att peka med ögonen. 

Speakbook är en ögonpekningsbok som är utvecklad av Patrick Joyce i England. Dart har översatt en version till svenska som vi kallar Pratboken. 

En annan version av Pratboken är gjord av Malin Sixt Börjesson på Neurologopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hela boken är i färg, till skillnad från den ovan. Den har även en alternativ bokstavstavla inlagd, där endast ramarna och inte hela rutorna är färglagda. Översättningen är samma som Darts.

Du hittar också två ögonpekningsböcker med kommunikativa ingångar. Idéerna till upplägget kommer ursprungligen från den australiensiska logopeden Gayle Porter som har utvecklat metoden PODD. Du behöver programmet Boardmaker för att öppna böckerna.

Ladda hem Pratboken i originalformat

Ladda hem Pratboken i färg

Ladda hem en bok för tidig ögonpekning

Ladda hem en personlig ögonpekningsbok

Speakbook

Ögonpekningsramar

Om en person tillfälligt eller långvarigt inte kan uttrycka sig med tal, och inte heller kan använda händerna eller andra redskap för att peka, kan ögonpekningsram vara ett alternativ för att kunna kommunicera.

De två exemplen som finns för nedladdning här kräver stavningsförmåga hos användaren. Du kan välja att ladda ner materialet antingen med OpenOffice.org Impress eller Microsoft Office Power Point. Det finns också en variant i PDF för den som inte har något av programmen, men denna fil är då inte möjlig att ändra i själv.

Ladda hem färgkodad ram med anpassade bokstäver

Ladda hem färgkodad bokstavsram med instruktioner

Blisskartor

Bliss är ett grafiskt symbolspråk som just nu består av mer är 5000 symboler, bliss-tecken och bliss-ord. Det används främst av personer med grava kommunikativa och fysiska funktionsnedsättningar runtom i världen. Det är ett symbolspråk som ger goda möjligheter att utvecklas språkligt och bygga egna ord och uttryck med de symboler som finns. 

Här kan du hitta standardkartor gjorda med bliss. Kartan finns att ladda ner i två storlekar.

Blissbasen finns också i digitalt format. Den går att använda för att till exempel lägga in bilderna i olika programvaror för kommunikation. Den digitala basen finns på Symbolnet och uppdateras allt eftersom nya ord tillkommer. Den finns i olika varianter, där storleken på bildfilerna är det som skiljer. För att lägga in bilderna i ett kommunikationsprogram brukar storleken 250 passa bra. 

Ladda hem blissbasen i stort format

Ladda hem blissbasen som en A4-sida

Till Symbolnets webbplats för digitala blissbaser

Blisskarta

Ord- och bokstavstavlor

Ibland behövs inte symboler. Här finns en stor ordkarta som bygger på blisskartans innehåll men där bara orden finns med. 

Att ha tillgång till bokstäver är viktigt för alla som kommunicerar. Det kommer alltid finnas ord som inte är med i kommunikationsupplägget och då är det viktigt att ha möjlighet att uttrycka dem. Tillgång till bokstäver stimulerar också läsinlärningen. Här finns en enkel pekkarta med bokstäver och några praktiska fraser.

Ladda hem ordkartan

Ladda hem bokstavskartan

Bokstavstavla
Senast uppdaterad: 2019-12-13 14:19