Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Digital delaktighet

Det är viktigt att kunna vara delaktig digitalt och att kunna kommunicera med personer som inte är på samma plats som en själv. Detta kallas fjärrkommunikation.

Varför är det viktigt med fjärrkommunikation?

Vi behöver smarta telefoner och plattor för att ringa, skicka sms, e-post och andra meddelandetjänster. 

Vi behöver ha kontakt med andra, både med våra vänner och med sjukvården, försäkringskassan eller andra myndigheter. Det är viktigt att själv kunna vara delaktig i sin kommunikation med andra.

Hur kan det bli enklare?

Det går att anpassa telefoner och plattor för att göra det enklare. Det går också att koppla ihop kommunikationsprogram till e-post, sms och sociala medier. 

Att skriva till varandra på till exempel mejl eller chatt gör att man kan tänka efter och läsa flera gånger. Man kan också läsa upp sina meddelanden med talsyntes.

Videosamtal kan vara bra. Det är lättare att förstå när man ser den andra.

Skicka e-post med Widgit Go för iOS

Ett exempel på hur det kan fungera att skicka e-post i appen Widgit Go.

Skicka SMS med Snap Core First för iOS

Ett exempel på hur det kan fungera att skicka SMS i appen Snap Core First.

Fjärrkommunicera med Communicator 5

Ett par exempel på hur det kan fungera att skicka SMS, skicka e-post och använda Skype i kommunikationsprogrammet Communicator 5.

Att ringa på sitt eget sätt

I den här filmen visar Johan hur han kan ringa helt på egen hand, utan hjälp precis när han vill. En film från SPRIDA kommunikationscenter.

Fjärrkommunikation med ögonstyrning

I den här filmen visar Tina hur hon kommunicerar med hjälp av ögonstyrning. En film från SPRIDA Kommunikationscenter.
 
 

Att kontakta 112 om någonting skulle hända

Det finns en app som kallas 112-appen. Om du har svårt att göra dig förstådd med personer du inte känner kan du ha nytta av appen eftersom din position skickas direkt till SOS Alarmfunktionen. Det kan vara bra om du har svårt att förklara var du är.

För dig som är döv, tal- eller hörselskadad finns möjlighet att kontakta 112 med sms via tjänsten SMS112 eller via texttelefon. För att kunna använda detta behöver du registrera dig på en hemsida. 

"Let's stay in touch" - avhandling om fjärrkommunikation

”Let’s stay in touch” är en avhandling som fokuserar på fjärrkommunikation för personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter. 

Avhandlingen beskriver hur tillgång till fungerande fjärrkommunikation är viktigt för att ha kontroll över sitt eget liv, självbestämmande och delaktighet. Den beskriver också hur det behövs ökad tillgång till fungerande teknik, kunskap och stöd för att personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter ska kunna fjärrkommunicera som de själva önskar.

Avhandlingen är gjord av Margret Buchholz, specialistarbetsterapeut på Dart. Välkommen att kontakta Margret om du vill veta mer om fjärrkommunikation för personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter.

Margrets avhandling på engelska

En sammanfattning på svenska

Föreläsning - fjärrkommunikation

I denna föreläsning ser ni Margret, specialistarbetsterapeut på Dart. Hon pratar om att kommunikationen med någon som inte är i samma rum kan vara utmanande om du har en kommunikativ funktionsnedsättning. Vad betyder detta för individens självbestämmande och delaktighet?
 
På Nationellt Centrum för Rett syndrom finns en intervju med Margret om hennes forskning. Läs intervjun på deras webbplats: Digital kommunikation en väg till delaktighet för alla

Rätten till digital delaktighet

Under Västsvenska kommunikationskarnevalen 2023 höll Margret, specialistarbetsterapeut på Dart, en föreläsning om Internet som en mänsklig rättighet och om det gäller för alla. Hon gav exempel från forskning om hur situationen kan se ut för personer som använder AKK och vad som krävs för att möjliggöra en ökad digital delaktighet för alla.

Titta på bildspelet från presentationen här

Senast uppdaterad: 2023-10-26 21:15