Axevalla Hästcentrum blir certifierat som Kvalitetsmärkt Hästgymnasium av HYN

Uppdaterad:
Publicerad:
Rektor Niclas Dahlqvist och en häst i stallmiljö

Som femte skola i Sverige får Axevalla Hästcentrum den kvalitetsstämpel som en certifiering av Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, innebär. 

HYN har under ett antal år arbetat med att ta fram en certifiering för hästgymnasier. I mars 2019 lanserades systemet Kvalitetsmärkt Hästgymnasium och för att bli certifierad måste skolan vara ett föredöme och bedriva en verksamhet som ger eleverna en god förberedelse inför yrkeslivet. Undervisning ska ske i yrkesmässig miljö med väl anpassade skolhästar samt av legitimerade lärare som regelbundet fortbildas och håller sig à jour med utvecklingen i branschen.  

Genom certifieringen har skolan även valt att ingå ett partnerskap med branschföreträdare med syfte att ömsesidigt utveckla såväl skolorna som branschen. 
– Jag är stolt och glad över att vi har fått den här certifieringen. Det ligger mycket arbete bakom och nu har vi fått ett fint kvitto på att vår skola håller en hög kvalitet och att våra elever ges bästa möjliga förutsättningar under sin utbildningstid här, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum. 

Att utbildningar på gymnasial nivå utvecklas i takt med hästnäringen och kan uppfylla vissa givna kriterier är den stora anledningen till att certifieringen behövs. Att certifieras av HYN innebär att utbildningen har en kvalitetssäkrad samverkan mellan skolan och näringslivet. 
– Vi är jätteglada över att Axevalla Hästcentrum nu är certifierade. Skolan har under flera decennier fostrat många elever som nu är aktiva inom hästnäringen. Axevalla Hästcentrums verksamhet håller en genomgående hög kvalitet och det är extra roligt att skolan nu satsar framåt med den nya anläggningen, säger Maria Karlsson, kanslichef på HYN.

Fakta Kvalitetsmärkt Hästgymnasium 

Kvalitetsmärkt Hästgymnasium är en märkning som gäller för hästgymnasier som erbjuder yrkesutgångarna Hästskötare med inriktning mot ridning/körning eller Hästskötare med inriktning mot trav, samt av Skolverket godkända riksrekryterande gymnasieutbildningar inom häst. Läs mer om certifieringen och vilka krav som ställs på skolan: www.hyn.se/kvalitetsmarkt-hastgymnasium