Testmiljöer
Vi erbjuder öppna testmiljöer för alla de gröna näringarna på våra anläggningar. Här finns verkliga användarmiljöer där parter från forskning, näringsliv och offentlig sektor kan mötas och samverka för utveckling av de gröna näringarna.
Vad är en testmiljö?
En testmiljö kan beskrivas som den miljö där testverksamhet bedrivs i samverkan mellan olika parter. Det kan exempelvis vara ett labb, en simulerad eller en verklig användarmiljö. Varje testmiljö består både av den fysiska infrastrukturen (t.ex. utrustning, anläggningar, odlingslandskap etc.) och de mjukare värdena så som kompetens, organisation, omvärldsrelationer o.s.v. I en testmiljö kan olika organisationer samarbeta för att testa nya idéer, produkter eller tekniker innan de skalar upp eller går ut med sin produkt på marknaden.
Naturbruksförvaltningens testmiljöer
Vi erbjuder verkliga testmiljöer för alla de gröna näringarna. Våra testmiljöer tar sin utgångspunkt i våra fysiska anläggningar med en samlad kompetens i merparten av de gröna näringarna. Vi kan bistå med praktisk moment (ex. skötsel av djur eller odlingar, testkörning av maskiner eller testlagning i storkök), daglig datainsamling, resultatspridning och projektledning. Vår utvecklings- och utbildningsverksamhet bedrivs parallellt och i samverkan på så sätt att både lärare och elever är en del i utvecklingsarbetet.
Exempel på fysisk infrastruktur som kan användas i vår testverksamhet är anläggningar med specifik teknik eller utrustning (ex. Timmerhuset i Svenljunga eller Sötåsens biogasanläggning), skogs- och åkermark eller djurbesättningar. Dessa har exempelvis använts för att genomföra odlingstester, testa av ny teknik (tex. drönare) och hitta nya sätt att utnyttja mindre biogasanläggningar. Arbetet i testmiljöerna bedrivs främst i form av utvecklingsprojekt och kortare uppdag.