Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Testmiljöer

Vi erbjuder öppna testmiljöer för alla de gröna näringarna på våra anläggningar. Här finns verkliga användarmiljöer där parter från forskning, näringsliv och offentlig sektor kan mötas och samverka för utveckling av de gröna näringarna.

Vad är en testmiljö? 

En testmiljö kan beskrivas som den miljö där testverksamhet bedrivs i samverkan mellan olika parter. Det kan exempelvis vara ett labb, en simulerad eller en verklig användarmiljö. Varje testmiljö består både av den fysiska infrastrukturen (t.ex. utrustning, anläggningar, odlingslandskap etc.) och de mjukare värdena så som kompetens, organisation, omvärldsrelationer o.s.v. I en testmiljö kan olika organisationer samarbeta för att testa nya idéer, produkter eller tekniker innan de skalar upp eller går ut med sin produkt på marknaden. 

Naturbruksförvaltningens testmiljöer

Vi erbjuder verkliga testmiljöer för alla de gröna näringarna. Våra testmiljöer tar sin utgångspunkt i våra fysiska anläggningar med en samlad kompetens i merparten av de gröna näringarna. Vi kan bistå med praktisk moment (ex. skötsel av djur eller odlingar, testkörning av maskiner eller testlagning i storkök), daglig datainsamling, resultatspridning och projektledning. Vår utvecklings- och utbildningsverksamhet bedrivs parallellt och i samverkan på så sätt att både lärare och elever är en del i utvecklingsarbetet.

Exempel på fysisk infrastruktur som kan användas i vår testverksamhet är anläggningar med specifik teknik eller utrustning (ex. Timmerhuset i Svenljunga eller Sötåsens biogasanläggning), skogs- och åkermark eller djurbesättningar. Dessa har exempelvis använts för att genomföra odlingstester, testa av ny teknik (tex. drönare) och hitta nya sätt att utnyttja mindre biogasanläggningar. Arbetet i testmiljöerna bedrivs främst i form av utvecklingsprojekt och kortare uppdag.  

Läs mer om våra olika testmiljöer och projekt

Två händer som håller i olika sorters torkade bönor

Livsmedel

Läs mer om våra projekt inom området livsmedel

En svartbrun hund luktar på metallbehållare

Djur

Läs mer om våra projekt inom området djur

Fingrar som håller i en lysande glödlampa med grön bakgrund

Energi

Läs mer om våra projekt inom området energi


Senast uppdaterad: 2023-01-13 08:55