Biologiska yrkeshögskolan beviljas Nationell yrkesutbildning för skogliga utbildningar

Uppdaterad:
Publicerad:
Porträtt av Sofia Hottöfjäll
Sofia Hottöfjäll, rektor Biologiska yrkeshögskolan
Fotograf: Helena Skoog

Nationell yrkesutbildning (NY) är namnet på den nya utbildningsform för vuxna som startar till hösten. Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har beviljat 38 av 86 inkomna ansökningar om att bedriva utbildning inom den nya utbildningsformen, däribland de två skogliga utbildningarna Skogsvårdare och Skogsmaskinförare som kommer att starta upp på Naturbruksskolan Svenljunga under hösten.

– Vi är glada för att vi fått förtroendet att vara en del i framtagandet av en ny utbildningsform och framtida kompetensförsörjning. Våra två beviljade utbildningar Skogsvårdare och Skogsmaskinförare fyller ett stort behov på arbetsmarknaden och möjligheterna till jobb efter utbildningarna är goda, säger Sofia Hottöfjäll, rektor.

Syftet med Nationell yrkesutbildning är att hitta nya vägar att kompetensförsörja Sverige, och är framtagna utifrån arbetslivets behov på nationell nivå.

Den första maj öppnar Biologiska yrkeshögskolan ansökan för de nya utbildningarna som startar i oktober. Det är en spännande satsning som kommer att bidra till att möta kompetensbehoven på arbetsmarknaden och ge fler människor möjlighet att utbilda sig inom skogliga yrken.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) fick i höstas ett uppdrag att förbereda en pilotverksamhet med yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna utifrån yrkeshögskolans modell med utbildningar skräddarsydda efter arbetslivets kompetensbehov, stor andel LIA-praktik och en ledningsgrupp av arbetslivsrepresentanter.