Klartecken för byggstart på Axevalla Hästcentrum

Tre islandshästar med ryttare i snö utanför Axevalla Hästcentrum

Under tisdagen godkände Regionfullmäktige investeringen i mark och nya skolbyggnader vid Axevalla Hästcentrum. Därmed är det nu klart att bygget av det nya hästcentrumet startar hösten 2021.

Satsningen möjliggör för Axevalla Hästcentrum att utvecklas till ett regionalt nav för hästutbildning och på sikt ett nationellt utbildningscentrum för näringen.
– Närheten till branschen, anrika YH-utbildningar på området och spännande utvecklingsprojekt som en del av verksamheten är en kombination som saknar motstycke i Sverige, säger Yvonne Kjell, förvaltningschef på Naturbruksförvaltningen.

Den nya skolan ska husera både gymnasieelever och vuxenstuderande och väntas vara klar för inflyttning till höstterminen 2023. Förutom undervisningslokaler byggs även stallar, ligghallar, foderbord, verkstad och teknikbyggnad.
– Det är väldigt glädjande att vi nått den här milstolpen. Nu ser vi fram emot att tillsammans med naturbruksförvaltningen skapa en modern och hållbar slutprodukt, säger Jonas Nordin, fastighetschef för enhet samhällsfastigheter på Västfastigheter.

Axevalla Hästcentrum är också en plats för utveckling och innovation som erbjuder öppna testmiljöer där näringen tillsammans med forskningsaktörer driver projekt för att utveckla framtidens hästhållning. Det handlar bland annat om att testa och utveckla teknik som underlättar stallarbete, eller att jobba med energismarta lösningar för driften av maskiner och byggnader.
– Vi får nu en anläggning som gör att vi kan erbjuda en toppmodern hästutbildning vilket känns fantastiskt stimulerande. Att satsa på och utveckla våra utbildningar på gymnasie-, vux- och YH-nivå hoppas vi ska ge energi till en växande näring, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum:

Axevalla Hästcentrum och övriga aktörer kommer att bjuda in till en gemensam pressträff i mitten av mars.

Exteriörbild av nya Axvalla Hästcentrum
Interiör från det nya hästcentret