Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stabil fortsatt ökning av sökande till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Två elever sitter tillsammans med en hund framför en brasa i skogen
Fotograf: Helena Skoog

Årets preliminära ansökningssiffror till Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga visar på ett fortsatt stort intresse.

I år är det Naturbruksskolan Svenljunga som står för den största ökningen av förstahandssökande. 61 elever har valt skolan i första hand jämfört med fjolårets siffra på 50. 2020 låg siffran på 26 elever – det är en ökning med 135 procent. 
– Vi är en liten skola med stora möjligheter. Våra utbildningar håller en hög kvalitet och våra elever ges bästa möjliga förutsättningar för att lyckas med sina studier här, säger Peter Nyman, rektor på Naturbruksskolan Svenljunga. 

Skolan erbjuder naturbruksprogrammet med inriktningarna skog och naturturism och ökningen i elevantal syns på båda inriktningarna, något som gläder Peter Nyman: 
– I år är det faktiskt dubbelt så många elever som sökt naturturism i första hand jämfört med föregående år. 

På Naturbruksskolan Sötåsen och Axevalla Hästcentrum har antalet förstahandssökande ökat något jämfört med föregående år medan söktrycket på Naturbruksskolan Uddetorp ligger stabilt på ungefär samma fina nivå som i fjol. 

– Det är verkligen roligt att se att intresset för naturbruksprogrammet fortsätter att växa, säger Bengt Stenhammar, skolchef på Naturbruksförvaltningen. 

Siffrorna kommer från antagningskanslierna i Västra Götalandsregionen. Sökande från övriga delar av Sverige är ännu ej medräknade. Det slutgiltiga gymnasievalet görs senast den 15 maj. Fram till dess har eleverna möjlighet att ändra eller komplettera sin ansökan.  

Preliminärt antal förstahandssökande till Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor 2023:  
Naturbruksskolan Svenljunga: 61 
Naturbruksskolan Sötåsen & Axevalla Hästcentrum*: 109 (Varav Axevalla Hästcentrum: 38) 
Naturbruksskolan Uddetorp: 68  
Totalt antal förstahandssökande 2023: 238  
Totalt antal ansökningar 2023: 802 

Preliminärt antal förstahandssökande till Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor 2022:  
Naturbruksskolan Svenljunga: 50  
Naturbruksskolan Sötåsen & Axevalla Hästcentrum*: 106 (Varav Axevalla Hästcentrum: 36) 
Naturbruksskolan Uddetorp: 69 
Totalt antal förstahandssökande 2022: 225 
Totalt antal ansökningar 2022: 771 


Senast uppdaterad: 2023-02-16 22:35