Sötåsens skolrestaurang har fått pris i White Guide Junior

Publicerad:
Sötåsens kock Cecilia Granath Karlsson fick ta emot pris.
Sötåsens kock Cecilia Granath Karlsson fick ta emot pris.

Naturbruksskolan Sötåsens skolrestaurang Foderbordet knep sent i onsdags kväll priset White guide Junior i kategorin ”Årets hållbara offentliga restaurang”. På plats i Helsingborg för att ta emot priset var arbetslagsledaren och kocken Cecilia Granath Karlsson: – Jag är så stolt och glad över vinsten. Skolan har arbetat hårt mot högt uppsatta mål för att kunna erbjuda hållbar mat till våra elever.

I år var första gången som Sötåsen deltog i tävlingen, som arrangeras av miljömärkningen KRAV i samarbete med skolmatsguiden White Guide Junior, en guide för människor som arbetar med offentlig gastronomi. Juryn har bedömt drygt 200 förskolor och skolor över hela landet och landade i tio nomineringar. White Guide Junior bedömer helheten och juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för matgästerna.

Juryns motivering till Sötåsens i kategorin ”Årets hållbara offentliga restaurang” lyder:
”För att ni vägrar kompromissa och serverar exceptionellt vällagad, närproducerad, ekologisk mat, där djur, natur och matgäster kopplas samman i ett perfekt kretslopp.”

Det unika med Sötåsens skolrestaurang är att man aktivt jobbar med återtag, det vill säga att man serverar kött, potatis, rotfrukter och grönsaker från den egna gården i så hög grad som möjligt. Skolan är i princip självförsörjande på kött och man sätter menyn efter säsong.
– Man brukar ju prata om närproducerat. Men vi har verkligen ”härproducerade” livsmedel, säger Cecilia.  
Skolans restaurang har varit KRAV-certifierad i 22 år och runt 60 procent av livsmedelsinköpen är ekologiska.

Framöver kommer skolrestaurangen fortsätta att jobba mot sina mål att halvera matsvinnet, minimera koldioxidekvivalenterna och öka de ekologiska inköpen än mer.
– Vi testar även nya innovativa livsmedel och olika tillagningstekniker för durra, hirs, lupinböna, gråärt och quinoa, som odlas i skolans demoodlingar, avslutar Cecilia.