Stort intresse för regionens nya hästanläggning

Uppdaterad:
Publicerad:
Porträtt på Niclas Dahlqvist
Niclas Dahlqvist, rektor på Axevalla Hästcentrum, är glad över det ökade söktrycket till hästgymnasiet. Fotograf/Källa: Lena Akilles

Västra Götalandsregionens naturbruksskolor Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen och Axevalla Hästcentrum har sett en uppåtgående trend i antal sökande de senaste åren. I år sticker Axevalla ut med en ökning på drygt 60 procent förstahandssökande.

Efter omvalsperiodens slut i mitten av maj stod det klart att Västra Götalandsregionens naturbruksskolor har 294 förstahandssökande – en ökning med 53 procent sedan 2020. I år har totalt 1260 ansökningar gjorts till de fyra skolenheterna.  
 
I sommar står den nya hästanläggningen på Axevalla Hästcentrum klar och intresset för utbildningen har varit stort. I fjol sökte 44 elever skolan i första hand och i år ligger den siffran på 71 elever.
– Det är glädjande siffror för Axevalla hästcentrum. Vår ambition med den nya hästanläggningen är att kunna erbjuda en modern utbildning som förhoppningsvis ger ett stort avtryck i hästnäringen, säger Bengt Stenhammar, skolchef på Naturbruksförvaltningen.

Niclas Dahlqvist är rektor på skolan och ser resultatet som ett kvitto på flera års hårt arbete med att forma utbildningen:  
– Alla som har arbetat med Axevalla under de gångna åren kan vara stolta över att vi nu kommer att få bryta ny mark tillsammans med våra elever. Vi håller just nu på att flytta in i de nya och moderna lokalerna, vilket känns jättekul! 

Antal förstahandssökande till Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor efter omvalet 2024
Naturbruksskolan Svenljunga: 66 
Naturbruksskolan Sötåsen: 71  
Axevalla Hästcentrum: 71 
Naturbruksskolan Uddetorp: 86 
Totalt antal förstahandssökande 2024: 294 
Totalt antal ansökningar 2024: 1260