Uttagning till landslaget i hovslageri på BYS hovslagarskola

Uppdaterad:
Publicerad:
De fem personer som togs ut till lärlingslanslaget står uppradade tillsammans med de två domarna
Lärlingslandslaget Daniel Rosdahl, Hilda Tedefalk Nygren, Lasse Backman, Nathalie Varenstål, reserv Milton Engren, domare Niklas Pettersson och Daniel Ahlberger.

I fredags gick uttagningen till landslaget i hovslageri av stapeln på BYS hovslagarskola i Skara, som sponsrar tävlingen med att låna ut sina lokaler. Två hovslagarstuderanden från BYS knep var sin plats i lärlingslandslaget.

Nathalie Varenstål och Lasse Backman studerar på BYS (Biologiska yrkeshögskolan) hovslagarskola och kommer att representera Sverige i lag-VM i höst. Lasse läser andra året och Nathalie tredje.

- Vi har ett stort stöd från våra engagerade lärare på utbildningen, säger Lasse Backman. Det finns en bred kompetens hos våra lärare, de arbetar på olika sätt fast mot samma mål. De vill få oss att lyckas.

Svenska Hovslagareföreningen arrangerar landslagsuttagningen för hovslagare som består av två lag; ett lag för yrkesverksamma hovslagare och ett lag för lärlingar. Som lärling räknas de som håller på och utbildar sig till hovslagare, till och med fyra år från utbildningsstart. Båda lagen har fyra ordinarie platser och en reserv.

Yrkesverksamma hovslagare tävlade i Open-klassen och bedömdes i skoning av hov samt smide av modellsko. Medan lärlingarna smider två olika modellskor som ska vara så lika originalet som möjligt.

- Vi är väldigt stolta från lärarkollegiet att vi lyckades få med två av våra elever i lärlingslandslaget, Nathalie och Lasse. Det ska bli väldigt roligt att få följa våra svenska landslag under året på både EM och Lag VM. Ett stort lycka till önskar vi dem alla och ser fram emot att anordna nästa års landslagsuttagningar igen, säger Tobias Nilsson, arbetslagsledare på BYS hovslagarskola.

Resultat
Öppna landslaget
Domare: Niklas Petterson, Daniel Ahlberger.
Uttagna: Jesper Eurenius, Simon Bodner, Timmy Hoas, Martin Bruks, reserv Johannes Atlason.

Lärlingslandslaget
Domare: Niklas Pettersson, Daniel Ahlberger.
Uttagna: Daniel Rosdahl, Hilda Tedefalk Nygren, Lasse Backman, Nathalie Varenstål, reserv Milton Engren.