Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Avtackning på Hovslagarutbildningen

I veckan som gick avtackades två personer som tillsammans har närmare 50 tjänsteår på Biologiska Yrkeshögskolan. Utbildningsledaren Gunilla af Kleen och hovslagarläraren Jörgen Nordqvist har i ordets rätta bemärkelse gjort ett hästjobb för att skapa eftergymnasial utbildning för ett professionellt Hästsverige.

Hovslagarutbildningen på BYS startade 1998 i ett samarbete med den befintliga Hovslagarskolan i Skara belägen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara. När ATG tog över driften och efter några år flyttade utbildningen till riksanläggningarna bestämde sig BYS för att fortsätta driva hovslagarskola i Skara. Erfaren personal fanns, lokaler, kompetenta praktikvärdar och kursplaner som kunde leva upp till de allt mer högst ställda kraven som utvecklats av branschen och myndigheter, på vägen mot en certifierad yrkestitel. Idag är Västra Götalandsregionen huvudman för BYS och BYS Hovslagarskola.

Gunilla har varit årskursansvarig/utbildningsledare för hästutbildningarna på BYS sedan starten 1998. De senaste åren har fokus varit Hovslagarskolans drift och utveckling. Vid starten hette utbildningsformen Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) och utbildningens namn var Företagande med häst – med inriktningarna Landsbygdsföretagare samt Hovslagare.  Gunilla har en bred yrkesbakgrund som sjuksköterska, utbildad ridlärare och tidigare anställd på Ridfrämjandet samt Svenska Ridsportförbundet. På ett tidigt stadium startade till exempel BYS en särskild inriktning mot Hälsa och friskvård med häst tillika ridlärarutbildning med distansträffar. Gunillas kunskap och nätverk har varit en viktig del i att skapa skolans förutsättningar. Gunilla har även arbetat tillsammans med sina kollegor på ett internationellt plan. BYS blev den första svenska hovslagarskolan som certifierades av EFFA (European Federation of Farriers Association) och skolan har knutit starka band till bland annat Simon Curtis, världserkänd hovslagare/författare/föreläsare från Storbrittanien.  

Jörgen Nordqvist har varit hovslagare hela sitt yrkesverksamma liv och har varit lärare på Hovslagarskolan i Skara från början på 90-talet. Han har sina rötter inom travsporten och har bland annat arbetat som hovslagare hos Stig H Johansson. En av Jörgens specialkompetenser, som de hovslagarstuderande får ta del av, är arbetet med föl och unghästar. En skicklig hovslagares arbete med verkning eller andra åtgärder, kan hjälpa föl till optimala förutsättningar den tid i uppväxten då benställning fortfarande är påverkbart. Jörgen ser t ex till Menhammarstuteriets alla föl och andra större travstuteriers.

Vi önskar dem båda all lycka till med all den tid de nu får till sig själva och sina familjer och STORT tack för era insatser för skolans räkning!

 


Senast uppdaterad: 2021-10-04 11:46