Fina placeringar i VM i hovslageri

VM hovslageri

BILDTEXT: Johannes Sandsten (mitten, ovan), tog yrkesexamen från Hovslagarskolan i Skara i våras.

VM hovslagare

BILDTEXT: Tobias Nilsson (vänster, främre raden), lärare på Hovslagarskolan i Skara tillsammans med svenska landslaget i hovslageri.

I helgen gjorde hovslagare från hela världen upp om vilka som är bäst och de svenska lagen fick fina placeringar.

I början av februari kvalade både Johannes Sandsten, som då läste sista året på Hovslagarskolan i Skara, och hans lärare Tobias Nilsson in till det svenska landslaget i hovslageri. Ett bra betyg för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

– Tävlingarna är en bra merit att ha inför att börja jobba som hovslagare. Genom att man når upp till kraven för landslaget kan man visa för kunderna att man är duktig på det man gör, säger Johannes.

Tobias ingick i femmannalaget för de yrkesverksamma hovslagarna och Johannes var en av fyra i lärlingslandslaget. De senaste månaderna har bestått av en hel del träning:

– Vi bor alla i olika delar av Sverige så vi har fått hålla kontakten på distans, men även haft uppstyrda träningar då vi har träffats personligen, berättar Tobias.

Det är viktigt att vara ett sammansvetsat lag, framför allt i vissa tävlingsdiscipliner.

– I lagtävlingarna jobbar man två och två och skor dels en hov, dels gör en modellsko. Man får 90 eller 120 minuter på sig. I den individuella klassen, som jag tävlar i, gör man fyra modellskor som man får ritningar av innan och får chansen att träna på hemma.

Det svenska lärlingslandslaget hamnade på en fin fjärdeplats av nio tävlande länder och det yrkesverksamma laget blev femma av 16 tävlande länder i 90 minuters skoning. 

– Vi är jättenöjda, det är stort att bara vara med på den här tävlingen, avslutar Tobias.