Han är en av Sveriges främsta fölkorrigerare

Fotograf: Mustad

Jörgen Nordqvists hovslagarkarriär började med att han lärde sig att sko sina egna hästar då hans hovslagare aldrig dök upp i tid, eller ibland inte alls. Till slut fick andra nys om att han kunde sko och hans repertoar breddades. En anställning hos bland annat Stig H Johansson, en otalig mängd skodda elittravhästar och fölkorrigeringar samt ett stort antal examinerade hovslagare senare är Jörgen en av hovslagarsveriges främsta inom yrket.

Jörgen har alltid varit hästintresserad och redan vid sju års ålder var han fast. När han var tio år började han intressera sig för travsport och skaffade sin första travhäst när han var sexton. Den körde han in själv och fortsatte att sko hästar i närmare tio år innan han skaffade sig en formell utbildning. Han utbildade sig på Hovslagarskolan i Skara i början av 90-talet. Strax därefter fick Jörgen ett samtal från en av världens främsta travtränare, Stig H Johansson, som undrade om Jörgen kunde tänka sig att sko hans hästar. Först trodde han att det var ett skämt, att det var någon som busringde.

185 elittravare skulle skos var tredje vecka
Hos Stig H Johansson hade Jörgen ansvar för 185 elittravare som skulle skos var tredje vecka. Efter fem år fick han ett erbjudande om att börja som lärare på sin gamla hovslagarskola i Skara. Han tackade ja och började som lärare på heltid. Det lockade att få slå ned på takten lite då han skodde 12 timmar om dagen hos Stig H Johansson. Men det visade sig efter ett tag att ränderna aldrig går ur – till slut blev suget efter att få sko så starkt att Jörgen valde att gå ned i tid i lärarrollen och börja sko själv igen. Jörgens efterträdare hos Stig H fick gå samma utbildning som Jörgen själv gått och numera är lärare på.

Jörgens specialistområden är travhästar och fölkorrigering. Han skor åt bland annat Boko stable, Menhammar stuteri och Alebäck stuteri. När fölen är 14 dagar gamla undersöker Jörgen hur hovarna och benställningen är. Därefter gör han en bedömning hur det fortsatta arbetet ska se ut. De 100 första dagarna är kritiska och det är då det går att göra som mest åt exempelvis en avvikande benställning.

Större krav på yrkesrollen
Branschen har definitivt blivit mer krävande sedan han började som hovslagare, reflekterar Jörgen. Sedan 2015 krävs en treårig utbildning för att kunna ansöka om godkänd behörighet hos Jordbruksverket för att få sko sjuka eller skadade hästar. Det bästa med att vara hovslagare, enligt Jörgen, är att man kan lägga upp sina dagar som man vill. Det är en enorm frihet, förklarar han. Det finns utmaningar varje dag och det är väldigt tillfredsställande att se resultatet av sitt jobb. För att bli en bra hovslagare krävs noggrannhet och självkontroll, god service och att kunna läsa hästarna menar Jörgen.

-        Det svåraste med jobbet är planeringen. Du jobbar med djur och allt kan hända som drar ut på tiden. Men var ärlig och ring nästa kund och förklara att du blir sen, det är god service.

Bra att ha en bredd
För framtiden tror Jörgen att det kommer att finnas mycket jobb för den som vill utveckla sig inom hovslageriet och det kommer fler och fler sporthästar. Det är bra att ha en bredd inom yrket, och istället för, som i många andra yrken, skaffa sig en specialisering. Jörgens tips för dig som vill ge dig in i travsportens värld är att lyssna på travtränarna.

-        Travtränaren kan sin häst utan och innan, så det är viktigt att ta till sig vad hen vill göra med hästen och lära sig göra det.