Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Katti Hoflin: "Så länge man följer sitt hjärta kan det aldrig bli fel"

De flesta känner igen henne från barnprogram som Bullen och Bolibompa. På senare tid har hon blivit en profil inom kultur som bland annat chef för Stockholms stadsbibliotek, för Dunkers kulturhus och nu senast som kulturdirektör för Västra Götalandsregionen. Men från början hade det ingenting med kultur att göra.

Katti Hoflin växte upp på Hornstull i Stockholm och spenderade somrarna på sin morfars gård i Jämtland. När det blev dags att välja gymnasieutbildning föll valet på lantbruk. Mest på grund av sin kärlek till djur, men också för att hon var fast besluten om att hon skulle bli bonde.

-        Jag var helt säker på att jag skulle bli bonde. Jag ville ta över morfars gård och driva vidare den. Helst ville jag bli precis som min morfar. Jag ville ha getter, ett eget mejeri, kanske en Nordsvensk eller två och driva runt gården själv, berättar hon.

Men Katti blev aldrig någon bonde. Under gymnasietiden insåg hon att hon var alldeles för impulsiv och saknade det tålamod som krävs för att trivas i yrket. Men hon ångrade aldrig valet att läsa lantbruk. Dels gav gymnasietiden henne ett par år där hon fick komma bort från stan och jobba praktiskt, men också en hel del härliga minnen och viktiga erfarenheter.

-        Det var helt underbart att få komma bort från stan, bli mer självständig och hitta vem jag ville vara. Jag var trött på att plugga så för mig var det jätteskönt att få komma ut och jobba på gården som drevs av skolan några dagar i veckan istället.

Efter gymnasiet började hon istället på scenskola och jobbade därefter några år som skådespelare. Därefter blev det musiken hon satsade på och senare kantades karriären av uppdrag inom Public service – bland annat som programledare för de populära barnprogrammen ”Bullen” och ”Bolibompa”.

-        Det kan verka som ganska tvära kast men både från lantbruket och från kulturen har jag fått med mig otroligt värdefulla erfarenheter. Från lantbruket fick jag lära mig att samarbeta och att leda både djur och människor och från kulturen lärde jag mig hur jag ska bemöta andra och hur jag kan få dem att känna saker. Båda delarna är egenskaper som jag använder mig av varje dag och som jag tror att alla skulle ha nytta av att få lära sig mer om.

De senaste åren har hon figurerat på flera tunga poster inom kultur. Chef för Stockholms stadsbibliotek, chef för Dunkers kulturhus i Helsingborg, ledare för regeringens läsdelegation och nu som kulturdirektör för Västra Götalandsregionen. Katti berättar att det viktigaste under hennes karriär har varit att följa sin egen vilja och känna efter vad som känns rätt just nu.

-        Jag har aldrig varit rädd för att prova nya saker och inte heller för att lämna saker som inte längre känts rätt. Man kan tycka att jag har gått en ganska brokig väg men det som har varit vägledande för mig är att jag alltid har följt mitt hjärta och utgått från vad jag har lust med. Gör man det så kan det aldrig bli fel, även om det kanske inte blir precis så som man tänkte från början.


Senast uppdaterad: 2019-04-30 14:33