Börja odla för självförsörjning

Anders Stålhand bjuder på fem konkreta tips för dig som vill ta första stegen mot självförsörjning på grönsaker under sommaren.

1. Börja med det minst arbetsintensiva
Potatis, pumpa och lök ger bra skörd utan en allt för stor insats. Plantera och sätt ut, använd någon form av marktäckning mot ogräset. Snart finns det färskpotatis och salladslök till grillen. Till hösten väntar en skörd av pumpa, lök och potatis som går att lagra och äta långt in på hösten.

2. Arbeta upp jorden du har
Köp inte in torvbaserad jord på påse. Använd jorden du har på platsen, gödsla med naturgödsel och jordförbättra med kompost. Slutresultatet är en mullrik jord som har mycket bättre egenskaper än en köpt jord som i värsta fall får kraftigt försämrad förmåga att hålla vatten och gödsel efter bara några månader.

3. Fortsätt med de snabba grödorna
Sallad, spenat, rädisor, rättika och sockerärtor tar inte många veckor från sådd till skörd och det är lätt att odla så att det täcker en hel familjs behov. Så i omgångar under säsongen så har du en välfylld salladsbar hela sommaren.

4. Vattna!
Glöm inte att vattna grönsaksodlingarna. Alla år krävs det bevattning åtminstone någon period för att grönsakerna ska utveckla sig optimalt, är det ett torrt år kan man behöva vattna flera gånger i veckan på en genomsläpplig jord.

5. Rensa lagom mycket
Var med i starten precis efter sådd, utplantering eller att grönsakerna satts ut. De är mycket känsliga för konkurrens i början. Men när skördetiden börjar närma sig kan man släppa på ogräsrensningen eftersom grönsakerna redan nått en önskad storlek. Om det inte finns allt för mycket sniglar där du odlar spar täckodling väldigt mycket av ogräsrensningen. Man täcker då jorden med gräsklipp, hö, halm eller med en ogräsduk. Arbetar man smart med ogräsrensningen kan man klara av att odla upp mycket större område.