Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sedan den 18 mars bedrivs all utbildning på distans 
Här samlar vi vanliga frågor och svar kring distansundervisning och covid-19

Recept i skördetid

Vi bjuder på två goda sensommarrecept med grönsaker från gården på Naturbruksskolan Sötåsen

Sötåsens picklade grönsaker från gården

Lägg in morötter, palsternacka, och squash i en kryddig ättikslag. Ett trevligt sätt att ta vara på skörden och ett bra tillbehör på grillen!

2 burkar
250 g morötter
250 g palsternackor
250 g squash

Lag
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk salt
Lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
1 tsk senapsfrön gula eller svarta

Gör så här:
1. Lag: Koka upp alla ingredienserna till lagen. Låt den kallna.
2. Skala morötterna och palsternackor, skär på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten 5 min, spola sedan grönsakerna kallt.
3. Tärna squashen och lägg i burken tillsammans med de andra rotsakerna. Häll över dagen och låt stå till nästa dag.

Zucchinisallad med solrosfrön och chili

Ett perfekt tillbehör som passar till det mesta.
6 pers:

Du behöver:
10 små zucchini (skivade på längden)
4 msk olivolja
2 röda chili (urkärnade och finhackade)
1 tsk finhackad slätbladig persilja
2 vitlöksklyftor
15 g rostade solrosfrön
2 citroner (pressad saft)
40 g parmesan
Salt och peppar

Gör så här:
Skär zucchinin på längden i tunna skivor med mandolin eller osthyvel. Pensla strimlorna med 1 msk olivolja och grilla i omgångar på grillen i ca 3–4 minuter på varje sida. Ställ åt sidan. Blanda chili, persilja och vitlök i en skål tillsammans med solrosfrön, citronsaft och resten av olivoljan. Ringla blandningen över zucchinin och toppa med lite parmesanflagor.

Senast uppdaterad: 2019-04-30 14:34