Viktor fick jobb redan under utbildningen

Viktor Björsson i ett fält

Den 1 juni tog Viktor Björsson sin examen från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara som färdig agrotekniker. Bara några dagar därefter efter flög han över till Storbritannien för internutbildning inom växtodling och försäljning genom sitt nya jobb som på Soyl. En anställning som han blev erbjuden redan under utbildningstiden.

24-årige Viktor Björsson har varit intresserad av lantbruk sedan barnsben. Redan under gymnasiet hade han jobbat extra på gårdar under lov och helger, men han ville mer:
– Jag tänkte att det vore smart att skaffa sig flera ben att stå på och få mer kunskap för att kunna göra ett bättre jobb, så tanken att läsa vidare fanns alltid där, berättar han.

Det var speciellt ämnena växtodling och teknik, gärna i kombination, som intresserade honom. Valet av på utbildning föll på Biologiska Yrkeshögskolan i Skaras agroteknikerutbildning.
– Jag ville välja min eftergymnasiala utbildning efter mina intressen och på många utbildningar som lantmästare och agronom fanns det färdiga kurspaket där man tvingades läsa kurser som man inte var intresserad av. Men på agroteknikerutbildningen kunde jag själv skräddarsy sitt kursprogram till stor del, berättar han. 

Fick jobb redan under LIA:n
Viktor gjorde sina LIA-perioder (Lärande i arbetslivet) på företagen RISE, Dataväxt och Soyl. Efter LIA-periodernas slut hade han erbjudanden om jobb från två av företagen, men valet föll på Soyl, ett företag som erbjuder precisionsodlingstjänster.
– Jag ska jobba som områdesansvarig för Mälardalen och sälja markkartering samt ge teknisk support och rådgivning.

Viktor är glad över att han fick möjlighet att specialisera sig och genomföra mycket praktiskt arbete ute i näringslivet redan under utbildningstiden:
– Det är ett utmärkt sätt att knyta kontakter i branschen!