Innovationsprojekt implementerat som ny funktion i Orbit

Ett initiativ med start i utbildningen Innovation och teknik för ST-läkare har kommit i mål! Nu finns en ny funktion i Orbit för utskick av digitala hälsodeklarationer inför operation/anestesi.
Funktionen är tillgänglig för patienter som har ett behandlingsnummer i Orbit och ett aktiverat konto på 1177.
– Det här innebär att hälsodeklarationen kan skickas direkt från Orbit till patienten säger Sara Hansson, innovationsledare på innovationsplattformen.
Sara är specialistläkare i anestesi och intensivvård och har arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. Under hennes ST-tjänstgöring gick hon programmet Innovation och teknik, med målgruppen ST-läkare. Utbildningen mynnade ut i ett innovationsprojekt som hon startade tillsammans med dåvarande läkarkollegan Johan Tenser – projektet ”Digital hälsodeklaration online”.
– En hälsodeklaration är ett viktigt verktyg inför operation men det har tidigare gått åt mycket tid till att administrera dem och de har varit otillgängliga mellan sjukhus. Den nya funktionen bygger på en integration mellan 1177 och Orbit och innebär att vi nu får in patientens svar digitalt i våra system, berättar Sara.
Flera fördelar
Och nu är alltså projektet sjösatt.
Förutom att överföringen av information nu blir enklare mellan patienter och vårdgivare presenteras även patienternas uppgifter mer lättöverskådligt. Dessutom ger en digital hälsodeklaration förutsättningar för vidare utveckling och forskning.
– Det har varit extremt lärorikt följa ett innovationsprojekt från idé till implementering. Jag har fått stor respekt för att innovation kan ta tid. Inte minst är det viktigt att inte underskatta det tekniska – det är så mycket arbete och kunskap bakom det som syns på skärmen och vi har mycket samlad kompetens i VGR, det är roligt att se!
Projektresan
Flera parter och personer har varit delaktiga från projektets uppkomst, under utbildningen Innovation och teknik, och fram till implementering. Sara Hansson och Johan Tenser fick stöttning under projektstarten från Centrum för Digital Hälsa, bland annat med en prototyp. Och efter utbildningen beviljades projektet medel från Innovationsfonden, område 2 (område 2 på Sahlgrenska universitetssjukhuset har en egen innovationsfond för sina medarbetare).
Sara Hansson har formellt varit förändringsledare och hon har hela tiden haft kontakt med kliniska medarbetare och bidragit med det medicinska perspektivet.
Sedan 2022 har Koncernstab digitalisering (KSD) drivit projektet vidare och medarbetare som arbetar med systemet Orbit har haft en nyckelroll. Flera olika kompetenser har därefter samverkat fram till implementering. Formuläret med frågor är baserat på Svensk Förening för Anestesi och Intensivvårds digitala hälsodeklaration men har bearbetats och justerats i samarbete med en referensgrupp, patientrepresentanter och informatiker. I referensgruppen har narkosläkare och operationsplaneringspersonal från VGR:s sjukhusförvaltningar ingått. Uppdragsgivare för projektet är digitaliseringsdirektör Ann-Marie Schaffrath och projektägare är Peter Dahm, ordförande Samordningsråd anestesi och intensivvård.
Läs mer här
Om Orbit
OBS! Länken är inte tillgänglig utanför VGR, se Digital hälsodeklaration. Härhittar du exempelvis. användarmanual och lathund.
Om utbildningarna i Innovation och teknik