Nyheter
Nyheter
Vi publicerar löpande nyheter om innovation i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Läs mer nedan!
-
Drönare som hjälper till vid hjärtstopp, nya digitala hjälpmedel för vårdpersonal och patienter eller effektivare arbetsflöden? Innovationskraften inom hälso-och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) är stor, och för att ta tillvara på nya idéer från medarbetare och verksamheter inom hälso- och sjukvården avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden varje år 20 miljoner kronor till Innovationsfonden, VGR.
-
Välkommen på en kort interaktiv utbildning i en enkel metod för att undersöka om en idé eller utmaning kan vara starten på ett innovationsprojekt.
-
Vi kan återigen konstatera att det finns en stor innovationsvilja bland hälso- sjukvårdens verksamheter och medarbetare i VGR!
-
Nu har vi har uppdaterat informationen på vgregion.se/ innovationsplattformen som handlar om VGR:s innovationsprocess. Sidorna har flyttat och även bytt namn, så om du har bokmärkt sidan eller länkat till den från någon annan sida eller webbplats är det viktigt att du uppdaterar med den nya adressen. Se länk nedan.
-
Den 23 januari 2023 höll Innovationsfonden sitt uppstartsmöte.
-
God fortsättning! Så här i början av ett nytt år vill jag gärna passa på att summera 2022, och det med utgångspunkt i innovationsförmågan för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.
-
Är du chef inom hälso-och sjukvården i VGR och vill lära dig mer om hur du systematiskt kan arbeta med innovation, förstå vilka stödfunktioner som finns och nätverka med andra chefer kring innovation?
-
Tack för alla spännande projektförslag!
-
Idag, den 21 november öppnar Innovationsfondens andra utlysning för 2023.
-
Den 21 november öppnar Innovationsfondens andra utlysning inför 2023. Pengarna ska hjälpa dig som jobbar inom hälso- och sjukvården i VGR som har en idé kring ett befintligt behov och exempelvis vill utveckla, testa eller utvärdera en ny lösning.
-
Välkommen till Operation 4 och Handkirurgin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset på Mölndals sjukhus. Inom ramen för projektet “VGR som Innovationsmotor” bjuder vi in till workshop om utmaningar i vården.
-
Har du en innovativ idé som kan komma hälso- och sjukvården till nytta? I höst har MedTech4Health tillsammans med Vinnova två utlysningar som stödjer innovationsprojekt inom bland annat medicinteknik, “Samverkansprojekt för bättre hälsa 2022” samt “Innovatörer i vård och omsorg 2022.Vi bjuder med anledning av dessa utlysningar in till två informationsmöten samt en workshop.
-
Chattbotten Eli hjälper dig att hitta rätt i innovationsprocessen och kan besvara olika frågor om innovation.
-
Det är nu hög tid att ansöka om medel från Innovationsfonden. Ansökan för den första delen av årets utlysning stänger den 18 september.
-
Under sex sommarveckor har Chalmerstudenterna Nora Nyborg och Marcus Lorentzon arbetat med att utveckla VGR:s interna chattbott, Eli. Eli ska kunna svara på frågor om innovation och om den relativt nya Innovationsprocessen inom hälso- och sjukvården. Syftet är att underlätta för medarbetare så att de enklare kan navigera i Innovationsprocessen och hitta relevant information.
-
Idag, den 1 juli öppnar Innovationsfondens första utlysning för 2023. Pengarna ska hjälpa dig inom hälso- och sjukvården i VGR som har en idé kring ett befintligt behov och exempelvis vill utveckla, testa eller utvärdera en ny lösning. Välkommen med din ansökan!
-
Den 1 juli öppnar Innovationsfondens första utlysning inför 2023. Pengarna ska hjälpa dig som jobbar inom hälso- och sjukvården i VGR som har en idé kring ett befintligt behov och exempelvis vill utveckla, testa eller utvärdera en ny lösning. Ta chansen att ställa dina frågor under vårens digitala frågestunder!
-
För att nya medicintekniska produkter och tjänster som syftar till att förbättra vården ska nå hela vägen in i vårdrummet behöver de först testas i rätt miljöer. Just det här möjliggör Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen.
-
Sedan 2019 har Innovationsplattformen utvecklat en innovationsprocess för hälso- och sjukvården i VGR – ett arbete som baserats på en nulägesanalys av innovationssystemet, erfarenheter och kunskap av innovationsledning samt användarfeedback. Nu finns den publicerad och går att använda av alla medarbetare i VGR som på något sätt arbetar med innovation inom hälso- och sjukvården.
-
Nu har VGR som Innovationsmotor sammanställt de lösningsförslag kring förbättrad artrosvård som inkom från bl.a. näringslivet i höstas. Arbetet, som fokuserar på aktiv väntan inför operation, har landat i tre konceptförslag: optimerare, patientcafé och digital följeslagare.
-
Sahlgrenska Universitetssjukhusets projekt med mobil röntgen växer. Nu har alla kommunala äldreboenden i Härryda kommun anslutit och modellen väcker intresse i hela Västra Götalandsregionen och nationellt. En tjänst där modern teknik och bilddiagnostik banar vägen för effektivare sjukvård.
-
Hur kan vi uppnå bättre prehabilitering, fler operationer och färre reoperationer inom artrosvården? Nu har VGR som Innovationsmotor sammanställt de lösningsförslag och tips som inkom i höstas.
-
Vill du söka medel från externa finansiärer för ett innovationsprojekt? Då kan du vända dig till vårt Grants Office! – Vi stöttar och erbjuder rådgivning kring samarbeten, administration, ekonomi och formulering av ansökan, säger Justin Schneiderman, ny projektledare för Grants Office på Innovationsplattformen.
-
Vi söker en engagerad och nyfiken kommunikatör som tillsammans med oss kollegor på Innovationsplattformen vill fortsätta att utveckla VGR:s innovationsförmåga. Läs mer i vår annons!
-
Nyligen genomfördes Innovationsfondens årliga uppstartsseminarium som ska inspirera och stärka innovatörerna som tilldelats medel, inför deras kommande arbete. Nedan finner du presentationen!
-
Vi söker en samverkanspart som kan bidra med ett digitalt verktyg att använda i en klinisk studie som Västra Götalandsregionen avser genomföra, där digifysisk vård av artrospatienter jämförs med sedvanlig vård.
-
Vill du vara med och göra skillnad och bidra till att vi har en toppmodern hälso- och sjukvård, idag och i framtiden? Vi söker nu dig som vill förstärka vårt team som arbetar med mottagande av näringslivs- och akademiförfrågningar och som känner ett engagemang och en nyfikenhet inför att utveckla VGR:s samverkansförmåga. Tjänsten är en tillsvidareanställning. Läs mer här!
-
I år har 33 innovationsprojekt hittills beviljats medel från Innovationsfonden. För att inspirera och stärka innovatörerna inför deras kommande arbete anordnar Innovationsfonden ett årligt uppstartsseminarium – och nyligen var det dags igen.
-
Medtech4Health Innovation Award är ett pris som delas ut av Medtech4Health med syftet att uppmärksamma de goda förebilder som finns i vård och omsorg när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen. Priset syftar även till att ge ett stöd i det fortsatta arbetet med att sprida den kunskap/teknik/modell som utvecklats.
-
Snart kan personer med ångest få hjälp av en interaktiv terapi-chatbot. Datorprogrammet har fått namnet Betsy och erbjuder stöd genom att prata. – Betsy är unik, i dag finns det ingen svensktalande chatbot, säger forskaren Almira Osmanovic Thunström.
-
Arbetar du inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och vill söka Innovationsfondens utlysning för 2022? Ta chansen att ställa dina frågor under vår digitala frågestund den 15 eller 22 december! Ingen föranmälan behövs.
-
Nu kan du ta del av listan över innovationsprojekt som beviljats medel inom första utlysningen för 2022.
-
Nu är 2022 års andra utlysning från Innovationsfonden öppen. I denna utlysning kan du söka upp till 100.000 kr och sista ansökningsdag är 30 januari.
-
För att påbörja implementeringen av innovationsprocessen i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, testats den av olika verksamheters innovationsprojekt. Ett av testerna har genomförts inom ePsykiatrienheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
-
För andra året i rad öppnar område 2, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, sin egen innovationsfond. Den totala budgeten är 1 miljon kronor för perioden januari-december 2022. Enskilda innovationsprojekt kan söka finansiering på mellan 25 000 – 200 000 kronor.
-
Sök till forskningsstudien ”Lär dig leva med migrän” för att få hjälp att må bättre. Studien innefattar psykologisk behandling utifrån en biopsykosocial behandlingsmodell för migrän.
-
Under World Antimicrobial Awareness Week bjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Innovationsplattformen (Västra Götalandsregionen) och Swedish Medtech in till ett symposium om antibiotikaanvändning och infektionsprevention med fokus på operationsmiljön.
-
Tillsammans med artrospatienter och medarbetare på Ortopedi (Sahlgrenska Universitetssjukhuset), har ”VGR som Innovationsmotor” genomfört en nulägesanalys över artrosvårdens utmaningar. Vi söker er som har nya infallsvinklar, idéer eller färdiga lösningar som kan bidra till bättre prehabilitering, att fler operationer genomförs och att antalet reoperationer minskar. Inskickade lösningsförslag kommer att delges berörd verksamhet (Ortopedi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset). Målet är att skapa en portfölj av lösningsförslag som genom olika angreppssätt kan möta de identifierade utmaningarna.
-
Nyligen genomförde VGR som Innovationsmotor ett återkopplingsmöte med de organisationer som skickat in lösningsförslag inom pilot 1. Projektgruppen berättade om hanteringen av de förslag som inkommit samt planen framåt. Ta del av presentationen nedan för mer info!
-
Missa inte Innovationsveckan 4-8 oktober – en vecka för alla som utvecklar offentlig sektor! Programmet hittar du här.
-
Vi söker nu en engagerad och driven person med erfarenhet av innovationsfinansiering och som primärt i sin anställning kommer att ansvara för Innovationsplattformens Grants Office-funktion.
-
För att kunna utveckla innovativa lösningar som ska möta vårdens behov är samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvården en viktig del. Inom Innovationsmotor VGR är syftet att utveckla just en process för hållbar innovationssamverkan. För att uppnå detta har en första pilot genomförts med fokus på informationsstöd. Nu startar nästa pilot med fokus på nollvision kring re-operationer, där målet är att finna lösningar på patienters preoptimering inför operation.
-
Smidig kommunikation kring sjukhusets patienter är en nyckel till effektiv och patientsäker vård. På Geriatriken Mölndal finns numera digitala pulstavlor som gör information tydlig och lättöverskådlig. Införandet är ett resultat av ST-läkaren Kristian Nilssons innovationsprojekt inom ramen för SU:s utbildningsprogram i Innovation & Teknik för ST-läkare.
-
Arbetar du inom vården och är intresserade av testbäddsaktiviteter, uppskalning av testbäddar samt satsningen med Health Innovation West? Delta då på denna testbäddsträff den 22 september!
-
Den 19 september stänger första delen av 2022 års utlysning från Innovationsfonden. För att planera din ansökan och strukturera arbetet kan du ta hjälp av innovationsprocessen som utvecklas för hälso- och sjukvården i VGR.
-
Vi söker nu en engagerad och driven person med klinisk erfarenhet som arbetat med utveckling/innovation inom hälso- och sjukvården. Tjänsten är ett vikariat på minst ett år med möjlighet för förlängning.
-
Den första kullen läkare i ST-programmet inom innovation och teknik på Sahlgrenska universitetssjukhuset är klar till jul. Dagens Medicin har tagit tempen på tre av innovationsprojekten. Sjukhusledningen skissar nu på fortsättningen.
-
Nedan kan du läsa de frågor, och tillhörande svar, som inkommit efter statusuppdateringen kring omvärldsspaningen som VGR som Innovationsmotor genomförde i våras. Omvärldsspaningen handlade om artrosvårdens behov.
-
SahlBEC Lab står snart klart inne på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det medicintekniska samverkanslabbet kommer att betyda mycket för forskningen inom life science. – Vi vill skapa en attraktiv, kliniknära forsknings- och innovationsmiljö som attraherar forskare från både vård, näringsliv och akademi, säger Lina Strand Backman, Innovationschef VGR.
-
En lättviktig och handhållen mobil röntgenutrustning ska göra att äldre slipper påfrestande resor till akuten. Röntgensjuksköterskan Tony Jurkiewicz leder projektet på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Projektet har fått medel från Innovationsfonden.
-
Idag öppnar Innovationsfondens första utlysning för 2022. Pengarna ska hjälpa dig inom hälso- och sjukvården i VGR som har en idé kring ett befintligt behov och exempelvis vill utveckla, testa eller utvärdera en ny lösning. Välkommen med din ansökan!
-
Ryggmärgsskadecentrum Göteborg* arbetar med att utveckla och sprida kunskap om ryggmärgsskador. Centrumet kartlägger just nu vilka behov och kunskapsluckor som behöver fyllas för att personer med ryggmärgsskada ska kunna leva ett gott liv. Som ett första led i arbetet har Innovationsplattformen hjälpt till att planera och genomföra workshops.
-
Inom Vinnovas utlysning ”Innovationsmiljöer inom precisionshälsa” har gränsöverskridande samarbeten kunnat söka medel för att bidra till mer träffsäkra lösningar inom hela hälsoområdet. Det kan handla om förbättrad prevention, främjande, diagnostik eller behandling. Den 8 juni stängde utlysningsperioden och ett stort antal innovationsprojekt från Västsverige ansökte. Vårt Grants Office har medverkat i fem.
-
Tillsammans med Sahlgrenska Science Park och Gothia Forum utfördes en gemensam satsning kring Testbäddar Life Science under 2020. Dels inventerade Sahlgrenska Science Park näringslivets behov av testverksamheter inom hälso- och sjukvården, dels kartlade vi på Innovationsplattformen testbäddsverksamheter inom hälso- och sjukvården i VGR. Målet har varit att få en bättre bild av vilka testmöjligheter som kan erbjudas till företag för att stötta utvecklingen av nya lösningar för vården.
-
För att stärka innovationssystemet inom hälso- och sjukvården i VGR är det viktigt att medarbetarna har tillgång till kunskap, verktyg och processer kring innovation. Som ett led i detta har det tvååriga ST-programmet inom innovation och teknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) utvecklats i samverkan mellan Innovationsplattformen, ST-kansliet inom utbildningsenheten på SU och Chalmers tekniska högskola.
-
Den 1 juli öppnar Innovationsfondens utlysning. Pengarna ska hjälpa dig inom hälso- och sjukvården i VGR som har en idé kring ett befintligt behov och exempelvis vill utveckla, testa eller utvärdera en ny lösning. Behöver du bolla din idé eller få rådgivning inför ansökan? Våra coacher hjälper dig!
-
Today, the name of the new laboratory for advanced biomedical engineering research at Sahlgrenska University Hospital is announced: SahlBEC Lab. Read the rest of the article here.
-
Stort tack till er som bidragit med inspel till omvärldsspaningen vi genomfört inom projektet "VGR som Innovationsmotor"! Vi fick in en bredd av förslag som utmanat oss att tänka i nya banor och vi har nu genomfört vår analys av de förslag som inkommit.
-
Just nu genomför Innovationsplattformen en workshopserie om användandet av innovationsprocessen som utvecklas för VGR. Tillsammans med drygt 30 medarbetare inom hälso- och sjukvården i regionen genomfördes första tillfället – med stort intresse.
-
Hjärtstartare finns redan på många offentliga platser. Men vad händer om man får hjärtstopp hemma? Just nu pågår ett försök i Västra Götaland där hjärtstartare flygs hem till dörren med hjälp av drönare.
-
Lena Larsson is head of the care unit for Skeletal Radiology at Sahlgrenska. Right in her clinical environment, a high-tech research laboratory for advanced medical technology is being built. – Exciting with new technology and new methods of examination, says Lena Larsson.
-
Den 1 juli öppnar Innovationsfondens utlysning för 2022. För att få tips och vägledning inför din ansökan erbjuder vi förcoachning. Det kan handla om omvärldsbevakning, projektplan, budgetering, inköp m.m. Välkommen att kontakta våra coacher så hjälper vi dig vidare!
-
Inom projektet VGR som Innovationsmotor börjar första piloten rundas av. Syftet är att utveckla en process för samverkan mellan industri, akademi och hälso- och sjukvården, för att finna lösningar på vårdens behov. Piloten har genomförts inom Ortopedi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och fokus har legat på att finna externa lösningar på behov inom höftartrosvården.
-
Vitalis genomförs den 18-20 maj och programmet består av paneldiskussioner, presentationer och studiosamtal med Johan Wester, samt över 200 förinspelade föreläsningar. Vi har listat tips på innovationsaktiviteter du kan delta i!
-
Just nu testar Sahlgrenska Universitetssjukhuset en mobil röntgenutrustning som gör att sköra äldre kan slippa påfrestande resor till akuten. I stället kan patienter röntgas hemma.
-
Under 2020 började arbetet med att utveckla en gemensam innovationsprocess för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Processen, som ska bidra till en ökad tydlighet och effektivitet kring innovationsarbete i VGR, testas nu i regionen och först ut är Södra Älvsborgs sjukhus.
-
Effektutvärdering visar att Innovationsfonden stärker innovationsförmågan i Västra Götalandsregionen
Under åren 2017 – 2020 har drygt 130 unika projekt beviljats medel från Innovationsfonden och fått stöd från medarbetare på Innovationsplattformen och andra stödfunktioner i VGR. Under hösten 2020 fick en upphandlad extern part i uppdrag att utvärdera effekten av Innovationsfonden.
-
Innovationsplattformens årsberättelse för 2020 är nu här. Läs den genom att klicka nedan!
-
Välkommen att läsa vår årsberättelse för 2020! I rapporten kan du läsa om olika delar vi har arbetat med under 2020, inom vårt uppdrag om att bidra till ett starkt och hållbart innovationssystem i Västra Götalandsregionen.
-
Millions of people worldwide suffer from osteoarthritis and more than a quarter of the population above the age of 40 are affected. One of the most common forms of the disease is hip osteoarthritis. Currently, the project “VGR som Innovationsmotor” calls for external solutions to identified challenges related to the hip osteoarthritis patient.
-
Den 26 januari genomförde projektet "VGR som Innovationsmotor" en frågestund kring pågående arbete med att hitta externa lösningar på identifierade utmaningar inom artrosvården. Nedan finner du presentationen från frågestunden, samt frågor som uppkom med tillföljande svar.
-
Millions of people worldwide are suffering from osteoarthritis* and more than a fourth of the population above the age of 40 are affected. Osteoarthritis is a joint disease that results from breakdown of cartilage and underlying bone and causes pain and difficulty to move. Most commonly the large joints, such as the hips and knees, are affected and the symptoms usually progress slowly over years.
-
Projektet Autumn Leaves ämnar få bukt med ett av våra största samhällsproblem, nämligen att reducera tiden och öka precisionen i den prehospitala vårdprocessen för fallskador hos äldre. Nu ger Innovationsfonden VGR sitt stöd för projektet som startar i januari 2021.
-
Nedan finner du presentationerna från Innovationsfondens uppstartsseminarium den 20 januari.
-
Life science-strategin för bättre hälsa och stärkt konkurrenskraft firar ett år! Den 18 januari kommer Regeringskansliet att uppmärksamma och accelerera arbetet genom en nationell konferens, där Västra Götalandsregionen ingår. Läs mer och anmäl dig här!
-
Inom Rättspsykiatrin (SU) lider många patienter av problem med munhälsan och tillhör därför riskgrupper för tandproblematik. Det kan handla om rökning, diabetes eller metabolt syndrom. 2018 framkom det dock att inte alla har intyg för nödvändig tandvård. Charlotte Hveem, verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, såg vikten av att kartlägga hur patienternas behov bättre kan mötas och sökte därför medel från Innovationsfonden.
-
Artros förekommer hos drygt en fjärdedel av alla individer över 40 år och höftartros är en av de vanligaste formerna. VGR som Innovationsmotor jobbar just nu med att söka externa lösningar på behov utifrån höftartrospatienters vårdresa. Projektet bidrar med en process genom vilken vårdens behov kan presenteras för externa aktörer, och utgör en bro för samverkan.
-
På Högsbo specialistsjukhus kommer patienter inte att ropas upp i ett väntrum, utan själva gå till en s.k. ankomstnod, ett rum där de möter vårdpersonal för inskrivning och förberedelser inför operation. Redan nu har Innovationsplattformens tjänstedesigner, tillsammans med verksamheter på Frölunda Specialistsjukhus, börjat testa det nya arbetssättet.
-
Med anledning av Covid-19 råder det besöksförbud på de flesta sjukhus. Detta påverkar bl.a. företagens möjlighet till att testa och simulera sina innovationer i klinisk miljö, vilket ibland är nödvändigt för att komma vidare med innovationsarbete som ska möta vårdens behov. – Det går fortfarande att påbörja och genomföra företagsuppdrag vars innovationsutveckling kräver sjukvårdens hjälp. Exempelvis företagsuppdrag som inte behöver tillgång till patientnära lokaler utan istället kan träffas digitalt, säger Maria Holmén, innovationsledare på Innovationsplattformen.
-
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har, tillsammans med AstraZeneca, startat det innovativa forskningsprojektet ”Hjärtbussen”. Projektets mål är att möjliggöra snabbare diagnos och nya behandlingar. Innovationsplattformen är en av de stödfunktioner som fått möjlighet att coacha projektet under 2020.
-
Tillsammans med koncerninköp, VGR IT och Vårdens Digitalisering arbetar Innovationsplattformen med att utveckla en gemensam innovationsprocess för hälso- och sjukvården i VGR. – Genom att med struktur och kunskap stödja den kreativa processen med att ta fram nya innovationer, är syftet att bidra till en ökad tydlighet och effektivitet kring innovationsarbete inom hälso- och sjukvården, säger Sandra Olsson, projektledare på Innovationsplattformen.
-
För att möta vårdens behov krävs innovativa lösningar. För att dessa ska kunna utvecklas behöver det finnas fungerande former för samverkan mellan hälso- och sjukvården och externa aktör. Därför leder Innovationsplattformen projektet "VGR som Innovationsmotor", där syftet är att ta fram en process för hållbar samverkan mellan hälso- och sjukvården i VGR och medicinteknisk industri.
-
Sedan förra året erbjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset sina ST-läkare ett fördjupningsprogram i innovation och teknik. "De får en helt unik kompetens som gynnar kliniken och hela vården", säger projektledaren Martin Holmudden. Bakom utbildningen står ST-kansliet tillsammans med Innovationsplattformen.
-
Nyligen möttes projektgruppen och den s.k. trafikledningen i Innovationsmotor VGR för en heldag av workshops. Syftet var att utarbeta den process för hållbar samverkan mellan hälso- och sjukvården samt medicinteknisk industri som utgör målet för projektet, och som trafikledningen kommer vara aktiv inom.
-
För att hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) på ett effektivt sätt ska kunna utveckla och implementera nya lösningar krävs ett starkt innovationssystem och en tydlig innovationsprocess. Men hur går utvecklandet av en innovationsprocess egentligen till? Vad består den av? Och vilka typer av samverkan krävs i ett projekt som detta? Nu kan du ta del av vår film för att lära dig mer.
-
Tillsammans med Södra Älvsborgs Sjukhus genomförde Innovationsplattformen ett gemensamt digitalt event under Innovationsveckan. Temat var innovation i samverkan för att möta hälso- och sjukvårdens behov. Det blev en heldag full av innovationskraft och inspirerande samtal mellan deltagarna och de åtta innovationsprojekt inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen som deltog. De förinspelade filmerna som visades går nu att se i efterhand.
-
Två ambulanssjuksköterskor vid Skaraborgs sjukhus genomför ett pilotprojekt för att använda ultraljud i ambulans och bedömningsbilar. Projektet har även fått medel från Innovationsfonden.
-
För att hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) på ett effektivt sätt ska kunna utveckla och implementera nya lösningar krävs ett starkt innovationssystem och en tydlig innovationsprocess. Nu finns en projektgrupp på plats för att med samlad kompetens utveckla en tydlig, gemensam innovationsprocess.
-
Västra Götalandsregionen (Sahlgrenska Universitetssjukhuset) står bakom den här webbplatsen som ska kunna användas av så många som möjligt. Redogörelsen beskriver hur vgregion.se/innovationsplattformen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
-
Samverkansprojektet Innovationsmotor VGR syftar till att arbeta fram en process för hållbar samverkan mellan offentlig vårdverksamhet och medicinteknisk industri. Projektet kommer att utföras i samarbete med Ortopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med utgångspunkt i höftledsartrospatientens vårdresa. Nu är det beslutat vilka fokusområden inom vårdresan som projektet kommer att fokusera på.
-
En chatbot för personer med måttlig ångest. Det fick verksamhetsutvecklaren Almira Osmanovic Thunström medel från Innovationsfonden för att utveckla under 2020. Nu är utlysningen öppen för ansökningar inför nästa år. Första beslutsomgången stänger den 20 september!
-
För att undersöka om en patient drabbats av en nervcellsskada, t.ex. Alzheimers eller Multipel Skleros (MS), kan man analysera proteinet NFL. I dagsläget sker det endast genom ryggvätskeprov och på specialiserade enheter. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset har man nu forskat fram en metod för att påvisa nervcellskada genom blodprov. För att kvalitetssäkra och implementera lösningen sökte Erik Portelius och Charlotta Otter, enhetschefer på Klinisk Kemi (SU), medel från Innovationsfonden.
-
Inom projektet Inn2Health samverkar parter från industri, akademi och hälso- och sjukvård för att skapa och testa lösningar, som ska möta vårdens behov. Inom projektet genomförs kontinuerliga workshops, s.k. Cross Collaboration Days, där parterna möts för att tillsammans diskutera lösningar kring ett specifikt behov som står på agendan. I september genomförs två öppna, digitala Cross Collaboration Days – anmäl dig redan nu!
-
Sahlgrenska Universitetssjukhusets digitala hjärtskola för patienter som vårdats för akut kranskärlsjukdom har lockat närmare 300 patienter sedan pandemin bröt ut. Projektet med att utveckla en digital hjärtskola har fått medel och stöttning från Innovationsfonden.
-
Den 24 september genomför Interreg, flera danska regioner samt dansk innovationsaktör ett matchmakingevent för europeiska företag. Temat är hållbara sjukhus och fokus kommer ligga på matchmaking kring "Living lab"-konceptet.
-
Den 23 september bjuder Chalmers AI Research Centre (CHAIR) och Sahlgrenska University Hospital in till ett digitalt matchmaking-event kring artificiell intelligens. Har du ett forskningsintresse inom det eller ett AI-projekt på gång? Läs mer och anmäl dig.
-
Artificiell intelligens har börjat förändra samhället i grunden och utvecklingen accelererar. Förväntningar från medborgarna tillsammans med behov av effektiviseringar driver på förändringen. Därför gör SKR, AI Innovation of Sweden och Governo en gemensam kraftsamling på utbildning inom AI. Utbildningen syftar till att utbilda politiker, chefer och ledare i offentlig sektor.
-
Nu omvandlas Vitalis till en digital upplevelse med två fullspäckade dagar där representanter från politik, myndigheter, industri och klinisk verksamhet fortsätter att driva frågor kring e-hälsa och framtidens vård och omsorg.
-
I och med covid-19 har NU-sjukvården stramats upp och effektiviserats på flera plan. Från och med den första oktober kommer NU-sjukvården arbeta utifrån "det nya normala".
-
Har du erfarenhet av att leva med, eller leva nära någon, med en kronisk eller långvarig sjukdom? Har du också erfarenhet av att försöka förbättra din eller någon närståendes vård eller hälsa? Då kanske du är intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter och utveckla ny kunskap som kan vara till nytta för dig och för andra, genom att delta i denna workshopserie.