Stort regionalt intresse för Vinnovas utlysning inom precisionshälsa

Uppdaterad:
Publicerad:
Hälsa och digitalisering

Inom Vinnovas utlysning ”Innovationsmiljöer inom precisionshälsa” har gränsöverskridande samarbeten kunnat söka medel för att bidra till mer träffsäkra lösningar inom hela hälsoområdet. Det kan handla om förbättrad prevention, främjande, diagnostik eller behandling. Den 8 juni stängde utlysningsperioden och ett stort antal innovationsprojekt från Västsverige ansökte. Vårt Grants Office har medverkat i fem.

Ett av projekten heter ”Precisionsdiagnostik och livslång individanpassad vård av muskuloskeletala skador” och är ett samarbete mellan bl.a. Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Innovationsplattformen, tillsammans med Chalmers Innovationskontor, ansvarar för ett arbetspaket om innovationsprocessen. 

– Vi vill etablera en tvärvetenskaplig miljö som genom evidensbaserad forskning utvecklar och möjliggör implementering av metoder och teknologier för individanpassad prevention, diagnostik och behandling av muskuloskeletala skador, där vi i första steget kommer fokusera kring knäskador, säger Martin Fagerström, docent på Chalmers tekniska högskola.

Varför är det viktigt att sammanföra forskning med innovation?

– För att kunna driva fram nya teknologier som på allvar kan göra skillnad för patienter så är det nödvändigt med ett utmaningsdrivet samarbete mellan forskargrupper, vårdgivare och företag. Dock är det så att utan en tydlig plan för hur dessa teknologier skall implementeras, så riskerar de att falla platt. Därför är det avgörande för oss att parallellt med forskningen utveckla processer för hur vi kan ta nya idéer till slutgiltig implementering som gör skillnad för patienterna, säger Martin.

Samverkar med Innovationsplattformen, SU och Chalmers Innovationskontor

– Vi är väldigt glada för att både Innovationsplattformen, SU och Chalmers Innovationskontor har visat stort intresse för att medverka till att etablera denna miljö. På så sätt har vi en realistisk chans att inkludera alla de fyra viktiga perspektiven från forskare, vårdgivare, näringslivet och patienter, och därigenom kunna göra skillnad på riktigt, säger Martin.

Läs mer:

Grants Office ansökningsstöd