Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Program

3-11 augusti 2024 kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten! OBS! Vi fyller på med aktiviteter löpande. Vandra med en guide, leta spökgarn i havet och besöka en forskningsstation är bara några exempel på allt du kan göra under Västerhavsveckan. Här hittar du allt som händer under veckan. Vi ses!

Använd sökfunktionen nedan för att hitta aktiviteter. Du kan filtrera din sökning efter kommun, kategori och datum.

Sök bland våra aktiviteter

#

A B C D E F G H I

J

K L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

A

Fullt med aktiviteter vid Askimsbadet för hela familjen. Upptäck livet under ytan, testa livräddning, experimentera i Havsverkstan, testa sportfiske.

Kom och lyssna till Dan Calderon som berättar om återinplanteringen av atlantstör.

B

Barn får upptäcka livet på grund sandbotten och genom experiment få ta reda på något de inte vet.

Hur kan hållbar mat odlas i havet? Kom och lär dig mer om framtidens mat från havet, gör ditt eget tångsalt och se vad som växer i kolonilotten!

Filmen ”BOHUSKUST - ett vresigt paradis” (1:41 tim) är en naturdokumentär som söker bohuskustens själ under fyra årstider.

C

En workshop som visar på de väsentliga frågorna om klimatförändringar.

No time to read the 2000 pages of the IPCC report? Join our climate game.

D

Besöka toppsegelskonaren Kvartsita, isbrytaren Ale, experimentera, paddla kajak eller måla akvarell? Det är bara något av allt du kan göra när Västerhavsveckan besöker Donsö.

E
F

Kolla in vid som döljer sig i djupet från forskningsfartyget Nereus.

Möt forskare från Göteborgs Universitet, Chalmers och SLU Aqua när de finns ombord T/S Kvartsita.

Frihamnen receives a visit from the West Coast Week (Västerhavsveckan). Some of the activities can be done without knowing Swedish.

Den 11 augusti bjuder Västerhavsveckan på ett spännande program i Frihamnen, för både barn och vuxna.

Under Västerhavsveckan kan du ställa din fråga om havet till marinbiologerna på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Följ med på fågelskådning i Bohusläns bästa vadarlokal under bästa flyttningstid. Vi besöker den fina vadarlokalen Brevik i Skärhamn.

Den okända maten från havet - Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg berättar om spännande mat från havet.

G
H

Upptäck livet i havet och dess mångfald tillsammans med pedagoger och forskare från Slottsskogen, Naturhistoriska och Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.

Följ med på expedition med forskningsfartyget Nereus.

I

Ale är Sjöfartsverkets minsta isbrytare, hon är 13 meter bred och 49 meter lång. Vilket kan jämföras med Oden eller de övriga statsisbrytarna i Atle-klassen som är över 100 meter långa.

K

Haven är livsviktiga för livet på jorden – men hur mår de egentligen? Hur påverkas människor, djur och väder av klimatförändringarna? Och vad behöver hända för att vi ska kunna se några ljuspunkter...

Dyk ned i de dolda underverken under ytan med vår föreläsning på Naturhistoriska museet om Konsten att uppskatta livet i havet, där vi utforskar de mikroskopiska hjältarna i våra hav – växtplankton...

Följ med på en tur på Rivö, en ö som använts som betesmarker av asperöbönder.

Kom ombord på ett fint gammalt traditionsfartyg och träffa besättningen. Träffa Strandstädarna och Västkuststiftelsen och häng med på deras arbete om strandstädning och plast och skräp i havet.

Hur är det att leva på en ö långt ute i kustbandet? En dokumentärfilm av Svante Lysén.

L

Prova på livräddningsövningar och hjärt-lungräddning eller gå en tipspromenad om bad- och båtvett.

P

Utforska skärgården från vattenlinjen, hyr kajak för dagstur eller några timmar. Under Västerhavsveckan bjuder vi på Kajkanten på specialpriser.

Maria Karlsson leder dig in i akvarellens teknik när du testar att måla med inspiration av havet.

S

Här berättar vi om sjösäkerhet, fyrrenoveringar, sjökortsuppdateringar, vårt miljöarbete, lotsning, isbrytning och mycket mer.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för statlig sjö- och flygräddningstjänst och samverkar med andra myndigheter och organisationer verksamma inom räddningstjänst.

Västerhavsveckan bjuder på ett gediget program på Smögen. Det blir aktiviteter på Smögenbryggan, Kleven, i Kungshamn och på Hållö.

Hör mer om stören som levt i Göta Älv och som nu åter ska få komma dit.

V

Följ med på en vandring läng Mölndalsån i Göteborg,  ett av våra stadsnära vattendrag. Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen och Mölndalsåns vattenråd guidar och berättar och visar åns värdefu...

Vandring med inriktning på vanligare växter vid västkuststrand och vilken betydelse naturtypen har för vilka växter som växer där.

Du vet väl att du hela året kan vandra på egen hand, men också i sällskap med duktiga guider.

Skogen är skogen och havet är havet, eller? Följ med museets pedagog Lotta Backman på en tur genom museet och upptäck att skogen och havet hör ihop.

Omställningslabbet är en ny mötesplats i Frihamnen med fokus på hållbar omställning.

På vardagarna (5-9 augusti) under Västerhavsveckan kör vi på Universeum många spännande programpunkter. Allt från Akvariehallen till Bryggan i Vildmarken.