Språkombud

I VGR finns möjlighet att utbilda medarbetare till Språkombud. Ett språkombud är en medarbetare vars uppgift är att stödja sina kollegor i språkutveckling. Språkombudet kan göra arbetsplatsen språkutvecklande och språkmedveten och stötta kollegor som har behov av extra språkstöd, till exempel medarbetare med svenska som andraspråk eller läs- och skrivsvårigheter.

Som språkombud har medarbetaren i uppdrag att stödja sina kollegor med språkutveckling. Det kan handla om muntlig kommunikation, skriftlig dokumentation och kulturella eller vårdkulturella frågor. Språkombudet kan uppmärksamma vad som är svårt i svenska språket men också sätta fokus på interkulturella aspekter och på så sätt skapa ökad förståelse och samsyn på en mångfaldig arbetsplats.

Varför ska vi ha ett språkombud?

Att alla medarbetare i en arbetsgrupp är trygga med det svenska språket kan bidra till ökad säkerhet och trygghet för patienter, vårdpersonal och närstående. Till exempel genom att man kan undvika missförstånd på grund av språket. Språkombudet kan också bidra till att man får bättre kommunikation och förståelse för varandra på arbetsplatsen genom att exempelvis uppmärksamma hur språket används på arbetsplatsen och var det kan finnas utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Hen kan också bidra till att arbetsplatsen blir en språkutvecklande miljö där medarbetare kan och får möjlighet att förbättra sina språkkunskaper.

Förutsättningar på arbetsplatsen

Språkombudet driver utvecklingsarbete och arbetar med stöd av sin chef för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande. Uppdraget passar medarbetare som har intresse för samverkan runt kompetensutveckling och arbetsplatslärande, som ser behovet och vikten av att lyfta språket och den kulturella förståelsen på arbetsplatsen och som behärskar det svenska språket väl.

För att arbetet ska få långsiktig effekt i verksamheten är det bra att medarbetaren får tid att ägna åt uppdraget utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.

Utbildningens upplägg och omfattning

Språkombudsutbildningen utgår från Vård- och omsorgscolleges koncept Språkombud. VGR:s svensklärare är diplomerade språkombudsutbildare.

Utbildningen består av tre delar:

  • Kursträffar – olika utbildningsteman, diskussion och reflektion
  • Webbdelar (mellan kursträffarna)
  • Arbetsplatsuppdrag (mellan kursträffarna, redovisas kommande träff)

Under utbildningen genomförs fyra heldagar i Vänersborg. Utöver det beräknas cirka två dagar för eget arbete med inläsning, webbdelar och arbetsplatsuppdrag.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med medel från omställningsfonden.

Anmälan

Utbildningen under hösten är i första hand till för medarbetare i NU-sjukvården.

Innan du anmäler dig behöver du diskutera din medverkan med din chef. Detta eftersom chefens involvering i utbildningen är en förutsättning för att uppnå de långsiktiga målen med att ha ett språkombud på arbetsplatsen.

Anmälan sker i Lärportalen

Mer information om språkombud