Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

PHMB preparat

Polyhexamethylen biguanide (ofta kallad polyhexanid eller PHMB) är en blandning av olika syntetiska polymerer som strukturellt liknar kroppens egna antimikrobiella peptider (AMPs).

AMP är en viktig del av vårt medfödda immunförsvar och bildas av ett flertal levande organismer. De har en bredspektrumaktivitet mot bakterier, virus och svamp, och har av vissa forskare föreslagits som alternativ till antibiotika.

AMPs är positivt laddade molekyler som binds till, och förstör bakteriernas cellmembran och upplöser bakterien, liknande penicillin och bredspektrumantibiotikas (cefalosporiner) verkningsmekanism. I sår bildas AMP:s av keratinocyter och inflammatoriska celler som neutrofiler. Man antar att de därvid spelar en viktig roll i skyddet mot sårinfektion.

Eftersom AMP:s och PHMB är så lika strukturellt, har man kunnat visa liknande celltoxiska effekter av PHMB. PHMB agerar specifikt mot fosfatidylglycerol som är en viktig komponent i bakteriernas cellväggar. Man har också sett att PHMB inaktiverar eller förstör bakterie- DNA.

Källa: Antiseptiska preparat vid sårbehandling, Christina Lindholm. April 2013

Lista med begrepp A-Ö


 


Senast uppdaterad: 2019-02-06 13:57