Sötåsens pepparkaksknäcke

Pepparkaksknäcke på fat

När julens dofter möter gårdagens gröt blir det magi! Sötåsens pepparkaksknäcke är sprött, kryddigt och fullt av julstämning – ett perfekt sätt att ta vara på rester och samtidigt skapa ett knaprigt tillbehör till ostbrickan eller som ett festligt snacks.

Ingredienser

  • Gårdagens havregrynsgröt (smaksatt med pepparkakskrydda)
  • Rapsolja
  • Smulade pepparkakor (överblivna från gårdagens förmiddagsfika?)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smeta ut gröten med händerna, tillsammans med lite rapsolja, på ett bakplåtspapper i en ugnsform eller ett bleck.
  3. Strö över smulade pepparkakor.
  4. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter.
  5. Ta ut och lägg knäcket på ett galler.
  6. Sätt tillbaka i ugnen och grädda ytterligare cirka 15 minuter, eller tills brödet är helt torrt.
  7. Låt svalna innan servering.

Tips: Knäcket ska bli sprött och torrt – tiden kan variera beroende på ugn och grötens konsistens.