Tre steg till mer lokal mat

Har du hakat på trenden och börjat handla på REKO-ringar? Eller kanske köpt en andel hos en lokal odlare? Många vill handla mer närproducerad mat och det dyker ständigt upp fler smarta sätt att ta del av de råvaror som finns i vår närhet.

De senaste åren har vi deltagit i ett stort EU-projekt med målet att främja lokal mat och hitta nya vägar för konsumenter och producenter att möta varandra. Här delar vi med oss av några tips på hur du kan vara med och bidra till kortare livsmedelskedjor:  

Bli andelsjordbrukare
Som andelsjordbrukare köper du en andel av någons odlingar och får en del av skörden under hela säsongen. Blir skörden bra får du mycket, blir den sämre får du mindre. På så sätt delas både vinsten och riskerna bland alla andelsägare och jordbrukaren får en säkrare verksamhet.

Prenumerera på lokal mat
Lokala matkassar och prenumerationstjänster blir vanligare och vanligare. Varför inte prenumerera på ägg, kött eller grönsaker från en gård nära dig?

Handla direkt från producenten
Många lokala producenter erbjuder försäljning på reko-ringar eller direkt på sina gårdar. Utnyttja tillfället att handla utan mellanhänder och ställa frågor direkt till producenten!

Vill du läsa mer om hur vi jobbar för lokal mat? Här hittar du mer information om EU-projektet Reframe - towards a regional food frame. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa några nyheter från Naturbruksförvaltningen.