Driven skogsmästare ny utbildningsledare på BYS

Personen tittar in i kameran och ler. Personen står i skogen i dagsljuset.
Jennie Larsson är ny utbildningsledare för småskalig virkesförädling.

Strax efter årsskiftet fick Biologiska yrkeshögskolan i Skaras utbildning till småskalig virkesförädlare en ny utbildningsledare. Hon heter Jennie Larsson och är en passionerad skogsmästare som brinner för miljö och utveckling.

Jennie Larsson bor med sin familj på en liten gård i Västra Sverige där de bedriver mångbruk och ämnar vara så självförsörjande som möjligt. De har en mängd olika djur på gården så som jakthundar, katter, höns och ankor. Jennie är uppvuxen i storstaden men hade alltid ett intresse för skogen och naturen. Under gymnasietiden flyttade hon hemifrån för att läsa på naturbruksskola inom skog. Hon är skogsmästare i grunden och har arbetat som skogsinspektör i 10 år. Den erfarenheten har gett henne en stor kompetens om både nutida och gamla sätt att bruka skogen.

- Jag tycker det är spännande när man kan fläta ihop nytt och gammalt tänk till något riktigt bra och användbart.

Utbildningsledare var ett självklart val
Att ta steget att bli utbildningsledare för en yrkeshögskoleutbildning inom småskalig virkesförädling var ett självklart val. Jennie är en person som gillar att samordna och ha ansvar och bidra med de erfarenheter som hon samlat på sig som skogsmästare. Framför allt brinner hon för att se människor utvecklas och driva dem framåt. Skogsbranschen är en mansdominerad bransch och har Jennie tagit fram strategier och mål för hur hon ska få en jämnare könsfördelning bland de sökande till utbildningen. Hennes mål är att småskalig virkesförädling ska vara det naturliga förstahandsvalet för de som vill utbilda sig inom timring och virkesförädling.

- Att inspirera andra människor och öppna en dörr in i den gröna näringen via utbildning är ett fantastiskt jobb.

Generationsskifte och pensionsavgångar
Framtiden för skogsbranschen innebär stora pensionsavgångar, generationsskifte i skogsägande och mer miljötänk, tror Jennie. Oavsett vilken nisch man utbildar sig inom i skogsbranschen så blir man en del av ett klimatsmart alternativ, menar hon. Sedan är jämställdhet en annan fråga i branschen. Som ung kvinna i en annars väldigt mansdominerad bransch ser sig Jennie som en stolt ambassadör för skogsyrket.

Kort om utbildningen:
Småskalig virkesförädling ger dig fördjupade kunskaper om sågning, knuttimring och trämaterial. Du får även kunskaper om konstruktion och design av trädprodukter i CAD (3D-program), produktutveckling och allt som behövs för att du ska kunna arbeta i en unik yrkesroll. Utbildningen bedrivs på semidistans med träffar på Naturbruksskolan Svenljunga utanför Borås. Ansökningstiden till småskalig virkesförädling pågår till och med 2019-05-15. 

Läs mer om småskalig virkesförädling