Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Reda ut om något har hänt

Här hittar du material som du kan använda när du tror att något kan ha hänt och vill veta mer.

Häftet kan användas tillsammans med personer som har kommunikativa eller kognitiva svårigheter. Du som är samtalsledare och håller i samtalet kan vara personal eller anhörig.

Ett reda ut-häfte hjälper dig att ställa frågor på ett strukturerat sätt. Innan du börjar är det viktigt att du läser igenom instruktionerna och ser filmen om hur ett samtal går till.

Tänk på att vid misstanke om brott ska detta omgående anmälas till polisen som får genomföra en utredning. När det gäller barn ska socialtjänsten kontaktas om du misstänker våld eller övergrepp.

Materialet är framtaget tillsammans med Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA).

Vi tipsar också om formulär med bildstöd för att fråga om våld som VKV (Västra Götalands kompetensteam om våld i nära relationer) har tagit fram. Du hittar formulären på VKV:s webbplats.

Innan du börjar använda Bildsamts material är det viktigt att du tittar på instruktionsfilmen överst på sidan och läser instruktionerna i häftet noga. I filmen visas hur häftet kan användas. Tänk på att du ska gå igenom alla sidor när du använder häftet.

 

Såhär skriver du ut ett reda ut-häfte

I utskriftsfönstret för PDF-filen, se inställningarna. Välj Liggande format, Skriv ut på båda sidorna och Vänd längs långsidan. Skriv ut Reda-ut-häftet i A4- eller A5-format och i färg, om möjligt. Den sista sidan är upp-och-nervänd, men blir rätt som baksida i den utskrivna versionen. Laminera gärna sidorna. Fäst sedan ihop dem i överkanten så att de går att bläddra i som ett block. Du kan t.ex. använda spiralbindning, en pärm, ringar eller tejp

Titta på instruktionsfilmen innan du börjar använda materialet. Tänk på att gå igenom alla sidor i häftet. Instruktioner kring hur häftet ska användas finns på första sidan.

Reda ut-häfte för upptäckande samtal om våld tillsammans med barn och ungdomar

Reda ut-häfte för upptäckande samtal om våld tillsammans med vuxna

 

Senast uppdaterad: 2021-05-04 12:10