Fokus på att känna in kroppen

Uppdaterad:
Publicerad:
Liggunderlag, fårfällar och kuddar på gräsmatta i Gröna Rehabs trädgård. Snart börjar övning i kroppskännedom

Deltagarna som kommer till Gröna Rehab har levt under stress under lång tid.   Människokroppen klarar av stress under kortare perioder om den sedan får möjlighet till återhämtning. När så inte sker signalerar kroppen på olika sätt för att visa att förändring är nödvändig. 

Kroppen kan reagera med olika symtom, som trötthet, låg energi, spänning, muskelvärk, magproblem, yrsel eller nedsatt balans. Över tid utvecklas ofta problem med minne, sömn, koncentration, ljud- och ljudkänslighet. Många upplever stark oro och ångest och har nedsatt förmåga att kunna vila och känna lugn.   

Collage: Liggunderlag med kuddar och plädar på gräsmatta i Gröna Rehabs trädgård, kroppskännedomsövning i bokskogen, kvinna fotograferad bakifrån håller sin hand på  sin ömmande nacke
Liggunderlag med kuddar och plädar på gräsmatta i Gröna Rehabs trädgård, kroppskännedomsövning i bokskogen, kvinna fotograferad bakifrån håller sin hand på sin ömmande nacke

Så här arbetar vi med kroppskännedom  

Inom Gröna Rehabs fysioterapeutiska delar försöker vi på olika sätt stärka kontakten med kroppen och aktivera kroppsliga resurser. Genom att lära ut hur nervsystemet fungerar vid stress skapas förståelse för kroppens kommunikation och för betydelsen av att kunna vara i lugn och ro systemet för att få återhämtning. 

Vid utmattning har hot- och stressystemet varit överaktiverat under lång tid och kontakten med kroppen är nedsatt. Att sakta ned och börja lyssna på kroppens signaler är ett viktigt första steg. Varje vecka övar deltagarna kroppskännedom kortare stunder integrerat i övriga aktiviteter eller egna längre pass. Övningarna fokuserar på att känna närvaro, stabilitet och trygghet i kroppen så att det friska stärks och lugn och ro systemet aktiveras. 

I övandet utforskas kroppens rörelse- och andningsmönster, spänningsnivå och kontakt med underlaget. Övningarna börjar ofta med fokus på att skapa en stabil grund och fortsätter uppåt genom kroppen för att hitta kontakt med en tänkt inre mittlinje. Här är kroppen i balans och varje led i sitt mest funktionella läge så att största möjliga stabilitet, styrka och flexibilitet uppnås. Detta ger förutsättningar för spänningsreglering och en friare andning. Övningarna kan göra sittande, stående eller liggande och anpassas till dagsformen hos varje deltagare.  

Genom övandet växer en kroppslig trygghet och tillit till kroppen fram. Förmågan att tolerera stress och vara i kontakt med behov och känslor stärks. Detta skapar en möjlighet till förändring, att kunna agera och göra nya val med ökad medvetenhet.  

Övande i kroppskännedom kan se ut på många sätt och varje människa behöver utforska och finna sin väg. Därför erbjuder vi ett smörgåsbord av olika övningar, både i stillhet och i rörelse.  

Så mycket som möjligt sker övandet utomhus. Genom kroppen och sinnena övar vi på en medveten närvaro i nuet och när övningarna görs utomhus aktiveras sinnena naturligt; vi lyssnar till ljud som fågelsång eller vinden i träden, vi känner solens strålar och ser hur molnen rör sig över himlen.  

Natur-och trädgårdsmiljön på Gröna Rehab ger stöd i att känna kroppsligt lugn och närvaro. På samma gång stärker övandet i kroppskännedom förmågan till att vara närvarande och kunna ta in naturen. Över tid i en relativt lång rehabiliteringsperiod hinner nya vanor ta plats för att bli stödjande del av vardagen.  

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på hur vi arbetar och vill veta mer? Innehållet är hämtat ur boken Gröna Rehabs modell. Boken finns att beställa hos flera bokhandlare. Den finns också att låna på folkbiblioteken och är tillgänglig som ljudbok.