Samtal i grupp

Uppdaterad:
Publicerad:
Samtal i grupp på Gröna Rehabs uteplats

I aktiviteten Samtal i grupp ges deltagarna möjlighet att dela erfarenheter med andra i liknande situation. Många upplever det enormt stödjande att känna att man inte är ensam om sina upplevelser. Det blir också en bekräftelse på att det inte är något fel på just mig, utan att vem som helst kan utveckla utmattningssyndrom.

Samtalen syftar till att ge kunskap om stress och utmattning, de erbjuder möjlighet till bearbetning av den egna situationen samt är ett utrymme att dela erfarenheter med andra i liknande situation. 

Förlorad arbetsförmåga i samband med stressrelaterad ohälsa eller utmattning upplevs ofta som en stor förlust och är en kris där man kan behöva omvärdera mål och mening med sitt liv. I samtalet ges möjlighet att både förstå och hantera sin egen stress och utmattning samt reflektera kring nya sätt att förhålla sig - både till sig själv och till omgivningen.  Samtalet tar alltid utgångspunkt i ett aktuellt tema, det kan vara känslor, relationer, identitet, gränser, stress.   

Deltagarna ger varandra hopp 

Att bli en del av en grupp och komma nära varandra upplever många som ett viktigt stöd i sin process. Eftersom grupperna har ett kontinuerligt intag av nya deltagare så träffar deltagarna personer som är i en annan fas än de själva. Detta är ofta positivt då de som börjar kan känna hopp av att se att de som ska sluta mår bättre. Samtidigt blir den egna förändringen tydlig för de som ska sluta när de påminns som sitt tidigare mående. 

I samtalen uppmuntras deltagarna att känna in sig själva, hur mycket de orkar och hur delaktiga de vill vara, men också vad de behöver fysiskt eller psykiskt. Någon deltagare kanske behöver träna på att begränsa sig och någon annan att ge sig själv utrymme. 

Allt hänger ihop 

Samtalen i grupp pågår i 90 min och leds av psykoterapeut och fysioterapeut. Det kan vara svårt att hålla fokus så länge och precis som vid andra aktiviteter på Gröna Rehab är det viktigt med en paus, där man gör någonting annat för att få återhämtning. I pausen leder fysioterapeuten övningar som syftar till att öka upplevelsen av närvaro i kroppen. I psykoterapeutens och fysioterapeutens samarbete vävs det psykologiska, sociala, existentiella och fysiska samman och det erbjuder en helhetssyn på människan där kropp och själ är sammanlänkade. Efter samtalen tar vi en promenad i skogen med stopp för fika. 

Bygger på compassionfokuserad terapi 

Samtalen är stödjande och de terapeutiska inslag och interventioner som sker väljs utifrån de svårigheter som är vanliga när man har utmattningssyndrom eller annan stressrelaterad ohälsa.

Samtalsmetodiken utgår från compassionfokuserad terapi (CFT), en terapimetod där både kognitiv beteendeterapi och psykodynamisk terapi ingår. Metoden bygger på affektteori, anknytningsteori och forskning om hjärnan. Man använder sig av visualiseringsövningar och meditationer.

Medkänsla (compassion) innebär att kunna närma sig det som är svårt och jobbigt i livet och ha en motivation att vilja hjälpa sig själv och andra med ett omhändertagande förhållningssätt. Man tränar upp en styrka för att kunna tolerera obehag, en förståelse för sina svårigheter och en motivation till förändring.

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på hur vi arbetar och vill veta mer? Innehållet är hämtat ur boken Gröna Rehabs modell. Boken finns att beställa hos flera bokhandlare. Den finns också att låna på folkbiblioteken och är tillgänglig som ljudbok.