Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Integritet och sekretess

Vi måste alltid ta hänsyn till den enskilde patientens integritet och till patientsekretessen. Det ligger till grund för vilken information vi lämnar ut vid olycksfall och sjukhusets allmänna fotograferingsförbud.

Vid olycksfall

Numera kan en persons identitet via sociala medier vara känd bland allmänheten mycket snart efter en händelse, exempelvis trafikolyckor.

För att vi som sjukhus inte ska bidra till att röja någons identitet är det därför varje enskild patient som avgör om vi får lov att genom avidentifierad information dels bekräfta att hen vårdas hos oss, dels berätta om skadornas allvarlighetsgrad.

Med avidentifierad information menas till exempel: man i 30-årsåldern, allvarliga skador, tillståndet är allvarligt men stabilt. Om patienten av något skäl inte ger sitt medgivande eller om det föreligger sekretess hos annan myndighet, till exempel vid skyddad identitet, får vi som sjukhus enligt patientdatalagen inte lämna ut information.

Fotografering och filmning på sjukhuset

För att värna om patienters och besökandes sekretess och integritet råder generellt foto- och filmningsförbud. Foto- och filmförbudet är till för att skydda våra patienters och besökares personliga integritet. Om du vill fotografera eller filma inom sjukhuset måste du först få tillstånd från förvaltningschef, kommunikatör eller verksamhetschef. Fototillstånd ges endast i undantagsfall. 

Senast uppdaterad: 2022-03-21 14:11