Grodda gråärt

Färdiggroddad gråärt

Ärtskott på gråärt är poppis hos alla i familjen. De är vackra att titta på, har härligt krisp och smakar gott. Så här enkelt här det!

Ingredienser

  • Gråärtor
  • Ett djupare fat eller en behållare med kant

Gör så här

Det är inte svårt att odla ärtskott. Man kan göra det tillsammans som en aktivitet med familjen. Med en liten insats, vattning och en nypa tålamod kommer du att lyckas med en fin och härlig odling. Räkna med en odlingstid på ungefär en vecka.

Du kan ha en odling på gång, året runt, för att skörda och pynta  måltiderna med vackra gröna skott. När du odlar gråärtor kan du skörda två gånger på en sådd. 

  1. Skölj och blötlägg gråärtorna över natten eller minst 8 timmar. Till 1 del ärtor använd 3 delar vatten.
  2. Häll av vattnet. Lägg ärtorna i ett djupare fat eller en behållare med kant. Se till att de står i lite vatten en gång om dagen.
  3. Nu är det bara att vänta! När skotten vuxit sig ca 10 cm höga kan du skörda. Användskotten till sallader eller på smörgåsen.
  • Färdiggroddad gråärt
    1 av 5
  • Snart färdiggroddad gråärt
    2 av 5
  • Skott börjar växa från gråärtan
    3 av 5
  • Gråärtan har börjat gro
    4 av 5
  • Blötlagd gråärta
    5 av 5
  • Färdiggroddad gråärt
  • Snart färdiggroddad gråärt
  • Skott börjar växa från gråärtan
  • Gråärtan har börjat gro
  • Blötlagd gråärta

Liknande recept

  • Kanderade gråärtor
    Kanderade gråärtor

    Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.

  • Pizzabullar med en gråärt på en plåt
    Pizzabullar med gråärt

    Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!

  • Semlor som står på en plåt
    Semlor med gråärtsmassa

    Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!

  • Rocky road på gråärt serverade på ett fat
    Rocky road på gråärta

    En klassiker är alltid en klassiker! Här är ett riktigt klassiskt julgodis, med ny touch. Byt ut nötterna i årets Rocky road mot rostad gråärt!

  • Tempeh på gråärt serverad på en tallrik
    Tempeh på gråärt

    Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.

  • Rostade gråärtor, gråärtsknäcke med gråärtshummus serverat på en bricka
    Mingelmat - knäcke, hummus och rostade kikärtor

    Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!

  • Vanljglass med gråärtscrunch nougatsås på gråärta
    Vaniljglass med gråärtscrunch och nougatsås på gråärt

    Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.

  • Gråärtswrap
    Wrap med gråärt och lupin

    Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.

  • Jordnötssås på gråärta serverat med kyckling rostade grönsaker
    Sötåsens ”jordnötssås”på gråärt

    Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.

  • Knäckebröd på gråärt
    Uddetorps knäckebröd på gråärt

    Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.


Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.