Våra testmiljöer för livsmedel
I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.
Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!
Ca 45 st
Pulsa de kokta gråärtorna lite snabbt i matberedaren så att det blir som en färs. Stek gråärtsfärsen i lite olja och krydda med tacokryddan.
Smula ner jästen i degblandaren och tillsätt lite av degvätskan så att jästen smälter. Tillsätt resten av vätskan, salt, det smälta smöret och vetemjölet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangel. Bred ut tacosåsen och strö gråärtsfärsen över. Rulla ihop rektangeln ifrån långsidan som en rulltårta. Dela degen i skivor ca 2 cm breda och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Strö riven ost över och jäs bullarna ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10minuter. Låt de svalna på ett galler under bakduk.
Dessa kan du njuta av på sommarutflykterna. Antingen kokar man egen tomatsås eller så kan man köpa färdig tomatsalsa. Man kan med fördel ta i tex majs också i fyllningen.
Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.
Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!
Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!
En klassiker är alltid en klassiker! Här är ett riktigt klassiskt julgodis, med ny touch. Byt ut nötterna i årets Rocky road mot rostad gråärt!
Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.
Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!
Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.
Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.
Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.
Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.