Sötåsens ”jordnötssås”på gråärt

Jordnötssås på gråärta serverat med kyckling rostade grönsaker

Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.

Ett sug efter indisk mat fick tankarna att snurra hos en av kockarna på Naturbruksskolan Sötåsen. Skolan är nötfri så jordnötter har aldrig varit ett alternativ att använda. Men vi har sett att gråärtan går alldeles utmärkt att ersätta mot nötter.

Tanken var att efterlikna framför allt strukturen på såsen. Efter test av olika smaksättningar och tillagningstekniker landade kockarna i just det här receptet. Att det var bra fick vi bekräftat av många när vi bjöd på såsen på Sötåsens 65-årsjubilium. Bland annat en jordnötsallergiker som inte kunnat laga jordnötssås till sin

Ingredienser

8 portioner

  • 3 dl gråärta
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk röd currypasta
  • 6,5 dl kokosmjölk
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk riven ingefära
  • 1/2 tsk pressad lime
  • 1 msk soja
  • 1 tsk brunt farinsocker

Gör så här

  1. Blötlägg gråärtorna över natten eller minst 8 timmar. Häll av vattnet.
  2. Torrosta dem i en stekpanna.
  3. Mixa gråärtorna medan de är varma i matberedaren med lite olja.
  4. Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Fräs i olja några minuter och tillsätt currypastan så att den får fräsa med någon minut.
  5. Rör ner kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, pressad lime, soja och farinsocker och de mixande ärtorna.
  6. Sjud tills ärtorna känns mjuka. Smaka av såsen med salt, farinsocker och lime.

Servera med kyckling och rostade grönsaker.

Liknande recept

  • Kanderade gråärtor
    Kanderade gråärtor

    Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.

  • Pizzabullar med en gråärt på en plåt
    Pizzabullar med gråärt

    Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!

  • Semlor som står på en plåt
    Semlor med gråärtsmassa

    Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!

  • Rocky road på gråärt serverade på ett fat
    Rocky road på gråärta

    En klassiker är alltid en klassiker! Här är ett riktigt klassiskt julgodis, med ny touch. Byt ut nötterna i årets Rocky road mot rostad gråärt!

  • Tempeh på gråärt serverad på en tallrik
    Tempeh på gråärt

    Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.

  • Rostade gråärtor, gråärtsknäcke med gråärtshummus serverat på en bricka
    Mingelmat - knäcke, hummus och rostade kikärtor

    Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!

  • Vanljglass med gråärtscrunch nougatsås på gråärta
    Vaniljglass med gråärtscrunch och nougatsås på gråärt

    Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.

  • Gråärtswrap
    Wrap med gråärt och lupin

    Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.

  • Jordnötssås på gråärta serverat med kyckling rostade grönsaker
    Sötåsens ”jordnötssås”på gråärt

    Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.

  • Knäckebröd på gråärt
    Uddetorps knäckebröd på gråärt

    Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.


Två händer som håller i fröer

Våra testmiljöer för livsmedel

I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.