Våra testmiljöer för livsmedel
I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.
Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.
Tempe tillverkas vanligen av kokade sojabönor där man tillsätter ett pulver som på en till två dagar bildar ett vitt mycel vilket binder samman bönorna till en fast massa. Som pressas till vita kakor och vanligen friteras eller steks.
Vi har såklart gjort tempeh på gråärt och linser för att kunna använda en gröda som vi odlat själva på våra naturbruksskolor.
Tempe har sitt ursprung i Indonesien, närmare bestämt i centrala Java. Man beräknar att upptäckten och användningen av detta mycel startade för några hundra år sedan, eller kanske ända upp till något eller några tusen år sedan.
Tempeh absorberar smaksättning väldigt effektivt och går fantastiskt bra att marinera, steka, grilla och ugnsbaka. Vi har även testat att röka tempeh. Ett tips är att pankopanera och steka den.
Den funkar även bra som smörgåspålägg och som burgare mellan två bröd. Smaken blir nötig och svampig och man uppfattar även toner av umami. Det sägs även att möglet bearbetar bönorna och gör dem mer lättsmälta för människor med känsliga magar.
Instruktioner för att göra egen tempeh (Engelska)
Fler tips och recept med tempeh hittar du i böckerna
Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.
Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!
Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!
En klassiker är alltid en klassiker! Här är ett riktigt klassiskt julgodis, med ny touch. Byt ut nötterna i årets Rocky road mot rostad gråärt!
Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.
Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!
Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.
Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.
Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.
Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.