Våra testmiljöer för livsmedel
I våra testmiljöer för livsmedel utvecklas nya lösningar med fokus på hållbara offentliga måltider. Stor vikt läggs vid att skapa hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider med en låg klimatbelastning.
Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.
Vi ville ha en rätt som var lättlagad lättgillat och enkel att ta med sig, på picknick eller till jobbet. Då föddes idén om att göra en wrap! Och vad passar bra att fylla den med om inte färs gjord på gråärta. Wraps passar många och funkar både som kall och varm.
I vårt recept hittar du tomat och gurka och syrligt äpple. Vitkål tillför ett gott krisp. Det fina med wrapen är att du kan fylla den med dina favoriter, säsongens grönsaker, det du har i kylen just idag.
Vi brukar koka egen tomatsås i vår skolrestaurang eftersom det är så smidigt att ta i lite olika grönsakers som kanske blivit lite trötta i kylen. För oss är det sätt att arbeta med minskat matsvinn. Men det går så klart lika bra att använda en färdig tomatsalsa.
Denna wrap blir som en smakexplosion i munnen och klimatsmart dessutom.
4 portioner
300 g förvälld gråärt
300 g förvälld lupinböna
Persillade, kryddblandning
Salt och peppar
200 g vitkål
Picklad rödlök
Äpple
Tänk dig mandelns coola kusin – fast med mer crunch, mer karaktär och odlad runt hörnet. Gråärtan, vår svenska superärta, får här en söt makeover med vanilj och knastrigt socker. Perfekt att bjuda på, toppa salladen med – eller bara gotta på när sötsuget slår till.
Klassisk utflyktsmat på nytt sätt! Preppa pizzabullarna och fyll frysen så har du snabbt en god maträtt redo för utflykten eller soffhänget. I bullarna finns proteinrika gråärtan som med klassisk kryddning kommer passa de flesta. Börja rulla bullar!
Vad vore februari utan semla? Hemligheten i våra semlor är en fyllning gjort på gråärtor. Vi har bytt ut mandelmassan mot en härligt len gråärtsmassa. En klassiker gjord på nytt vis. Testa du med!
En klassiker är alltid en klassiker! Här är ett riktigt klassiskt julgodis, med ny touch. Byt ut nötterna i årets Rocky road mot rostad gråärt!
Om du inte har provat att göra tempeh så vill vi tipsa er om att göra det. Det är supergott och kan användas på liknande sätt som olika köttprodukter.
Till sommarens bjudningar eller vinterns glöggmys passar den här mingelmaten som ett trevligt tilltugg att bjuda sina gäster på. Knäckebröd, hummus och rostade kikärtor — allt med vår superärta gråärt!
Imponera med en annorlunda dessert! Glass med crunch av gråärta och en nougatsås, även för den nötallergiske.
Gör dig redo för en smakexplosion i munnen med denna smidiga wrap med gråärt och lupin som lätt går att anpassa efter säsong och är den perfekta picknickmaten.
Äntligen en "jordnötssås" utan jordnöt! Gråärtans nötiga smak passar utmärkt för att ta jordnötensplats i denna krämigt goda sås.
Knäckigt, proteinrikt och doftar härligt av rosmarin. Det här är knäckebrödet med stort K! Gråärtans nötiga smak ger ett knäckebröd utöver det vanliga. Det går lätt att göra glutenfritt och är enkelt att göra.