Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt

Här hittar du arkivet av nyheter.

 • Page list icon

  Vill du bli vår nya kollega? Vi söker en logoped och en arbetsterapeut! Har du erfarenhet av att jobba med AKK och trivs med både utprovnings- och utbildningsarbete? Ta då chansen att få ingå i vårt härliga team!

 • Page list icon

  I veckan deltar Ingrid Mattsson Müller i vodcasten "Maria inspireras av..." och samtalar med Maria Blad och Maria Krafft Helgesson om projektet "Vi är med!" och resurserna som skapades där.

 • En blå blomma vid en vägkant

  Nu är Darts kursprogram för våren 2022 här! Precis som under hösten ger vi många av kurserna på plats som vanligt, men erbjuder flera av dem även online.

 • Bild på ballonger och godis

  Dart har flyttat till nya lokaler! Lagom till midsommar lämnade vi Kruthusgatan. Nu finns vi på området kring Gamlestadens Fabriker i samma hus som BUP. Nu ägnar vi sommaren åt att packa upp och komma i ordning innan vi tar lite semester. I höst hälsar vi er alla välkomna, vare sig ni kommer i anslutning till ett patientbesök, som kursdeltagare eller för att delta i våra projekt.

 • Page list icon

  Här tipsar vi om en spellista med tips för en enklare vardag med mobil och surfplatta från Infoteket om funktionshinder. En telefon eller surfplatta är ett bra hjälpmedel för att förenkla vår vardag. Här hittar du korta instruktionsfilmer att följa för att starta olika funktioner som stöd i vardagen.

 • Page list icon

  Under 2021 har det tagits fram kliniska riktlinjer för ögonstyrd teknik för personer med cerebral pares av projektet Eyes on Communication. Nu finns riktlinjerna att ladda hem.

 • Orange höstlöv på våtmark

  Nu är Darts kursprogram för hösten 2021 här! Till hösten hoppas vi kunna återgå till att ha de flesta av våra kurser på plats – men flera av kurserna kommer vi fortfarande att erbjuda online.

 • Page list icon

  Nu lanserar projektet Vi är med! sitt metodpaket för alla som vill lära sig mer om kommunikation, samspel, delaktighet och aktivitet tillsammans med och för personer med flerfunktionsnedsättning. I Vi är med-paketet finns instruktioner, exempel och tips på kommunikationssätt och aktiviteter.

 • Page list icon

  Digital kommunikation är i dag en förutsättning för delaktighet och det är viktigt för alla. Även för personer med svårigheter att kommunicera i tal och skrift. Här delar Margret Buchholz, specialistarbetsterapeut på Dart, med sig av sin forskning i en intervju med Nationellt Center för Rett syndrom.

 • Logga för Kommunikationskarnevalen. Ett färglatt myller av olika former i bakgrunden och en rosa banderoll med orden Kommunikationskarnevalen 2021. Framför den en mindre lila banderoll med orden Studio Karneval.

  Kommunikationskarnevalen 2021 blir ett helt digitalt event i år! Lyssna till bl.a. Juliet Goldbart och Ida Kåhlin som talar inom temat "AKK: Stora utmaningar – många möjligheter". Här hittar du hela det spännande programmet och information om hur du anmäler dig.  

 • Page list icon

  – Ett gemensamt förhållningssätt i en persons nätverk är a och o för att alla människor ska få rätt möjligheter att kommunicera. Det säger vår logoped Ingrid, som i ett reportage hos Nationellt kompetenscentrum anhöriga berättar om Gemensam problemlösning, en metod som vi har lång erfarenhet av på Dart.

 • Page list icon

  En avhandling sammanfattad på en lättsmält kvart! Margret, specialistarbetsterapeut på Dart, har i flera år forskat om fjärrkommunikation för personer med kommunikationssvårigheter. I den här miniföreläsningen pratar hon om utmaningarna med kommunikation på distans om den ena parten har en kommunikativ funktionsnedsättning.

 • Page list icon

  Under 2021 kommer projektet Vi är med som Dart medverkar i, att arrangera fyra intressanta webbinarier. Alla webbinarier berör kommunikation och flerfunktionsnedsättning.

 • Page list icon

  Den här våren ger vi många av våra kurser online - så oavsett var i landet du bor kan du delta utan problem. Välkommen att anmäla dig till någon av våra kurser om kommunikativ tillgänglighet, våra kursledarutbildningar i AKKtiv och samtalsmatta eller någon av våra metod- och teknikkurser.

 • Page list icon

  Är du nyfiken på Darts verksamhet? Vill du veta mer om kommunikation och vad som är viktigt för att skapa ökad kommunikativ tillgänglighet? Nu finns det nya tider för kostnadsfria studiebesök för hösten!

 • Bild på en dator och en kameleont

  Easy Reading är ett hjälpmedel för att läsa och förstå webbsidor. Du kan använda det på din dator eller på din surfplatta. Nu är vi glada över att berätta att programmet Easy Reading finns tillgängligt för alla... och vi vill gärna ha just din hjälp att prova och berätta vad du tycker!

 • Bild på en kvinna med två böcker i handen

  I slutet av maj släpptes boken "Matt: More than words", skriven av Hans M Hirschi. Boken handlar om Matt, 23 år, som är född med en svår CP-skada och i hela sitt liv inte har kunnat förmedla sig med sin omgivning - förrän hans nya assistent hittar ett sätt. Eva Holmqvist, specialistarbetsterapeut på Dart, har fått äran att vara testläsare och att skriva förordet till boken.

 • En person som välkomnar en annan person i en dörr

  Nu är vi stolta över att kunna presentera Darts digitala Öppet hus!

 • Bild i grönt och orange och med en bild på Gunilla Thunberg

  Gunilla Thunberg, logoped och forskare på Dart, har fått äran att i år ta emot svenska logopedpriset för sitt arbete med utbildning, forskning och kliniskt arbete inom området AKK. Vi är otroligt stolta och glada! Gunilla kommer att få ta emot priset digitalt på Svenska Logopedförbundets möte den 15 maj. Stort grattis Gunilla! Här kan du läsa den fina motiveringen.

 • Bild på en kalender

  Nu släpper vi höstens kursprogram! Nytt för den här terminen är kursen "Ritprat - att diskutera och lösa problem med sociala berättelser, seriesamtal och andra visuella strategier". Välkommen att anmäla dig till den eller till någon av våra kurser om kommunikativ tillgänglighet, våra kursledarutbildningar i AKKtiv och samtalsmatta eller någon av våra metod- och teknikkurser.

 • Corona

  Dart har tagit fram flera olika bildstöd om Corona-viruset (covid-19). Vi tipsar också om andras fina resurser som finns runtom. Allt vi gör och hittar samlar vi på den här sidan - och det är fritt fram för alla att ladda ner, använda och inspireras av! Du hittar materialet under rubriken "Färdigt material".

 • Europeiska logopedidagen

  Temat i år är Läs- och skrivsvårigheter, och vi på Dart vill passa på att lyfta allas rätt till skriftlig kommunikation.

 • Page list icon

  Vill du lära ut metoden samtalsmatta till andra i din verksamhet? Nu finns det äntligen möjlighet att gå kursledarutbildning i metoden samtalsmatta i Sverige! Den 21-22 oktober anordnar Dart denna kurs.

 • Öppet hus

  Vi bjuder in till Öppet Hus den 1 april för att inviga vår nya utställning om kommunikationsstöd! Kom och få veta mer om vår verksamhet och om våra projekt. Vi visar nyheter kring kommunikationshjälpmedel och vår nya webbplats. Det är kostnadsfritt att delta.

 • Page list icon

  Är du nyfiken på Darts verksamhet? Vill du veta mer om kommunikation och vad som är viktigt för att skapa ökad kommunikativ tillgänglighet? Nu erbjuder vi några fasta tider varje termin för kostnadsfria studiebesök.

 • Utställning

  Den 3-5 december kommer projektet KomHIT Flykting ha en avslutande utställning. Syftet är att lyfta fram och synliggöra de hundratals bildstöd som tagits fram i samarbete med olika vård-verksamheter. Ta del av detta genom utställningen vid Sahlgrens aula.

 • Page list icon

  Det finns en ny app som kallas 112-appen. Om du har svårt att göra dig förstådd med personer du inte känner kan du ha nytta av att din exakta position skickas direkt till SOS Alarmfunktionen om du ringer 112 från appen. Det kan vara bra om du har svårt att förklara var du är.

Senast uppdaterad: 2018-04-23 17:42