Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt

Här hittar du arkivet av nyheter.

 • Ett gult höstlöv mot regnig asfalt

  Välkommen att söka höstens kurser på Dart! Nytt för i år är att vi erbjuder kursen AKKtiv KomBo vägledarutbildning för dig som vill utbilda personal inom LSS-verksamheter om kommunikationsstöd och strategier.

 • Två blå figurer mot en gul bakgrund

  Arvsfondsprojektet KomBo – kommunikationsstöd i boende och daglig verksamhet - börjar nu gå mot sitt slut. KomBo har haft som mål att tillgodose rätten till kommunikation genom att nätverket runt personen för kunskap om kommunikationsstöd. KomBo har genomförts av Dart specialistenhet för kommunikationsstöd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, i samarbete med FUB och Förbundet Autism.

 • Två blå figurer mot en gul bakgrund

  Arvsfondsprojektet KomBo – kommunikationsstöd i boende och daglig verksamhet - börjar nu gå mot sitt slut. KomBo har genomförts av Dart specialistenhet för kommunikationsstöd vid Sahlgrenska i Göteborg tillsammans med FUB och Förbundet Autism och aktörer i fem kommuner i Sverige. Under detta kostnadsfria seminarium presenterar vi de utbildningspaket och nya fria digitala stödresurser som tagits fram.

 • Page list icon

  Fredagen 1 mars 2024 försvarar Jenny Samuelsson, logoped, sin avhandling "Speech production and literacy in students with intellectual disabilities and communication difficulties".

 • En bildkarta med ord som självhat, hopplöst och vill inte

  Nu finns det nytt samtalsmaterial för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar om hur man kan prata kring suicid.

 • två armar som håller i en bok

  Välkommen på workshop om AKK och läsinlärning med Karen Erickson! Karen är professor vid Center for Literacy and Disability Studies at University of North Carolina at Chapel Hill, USA och en av de främsta i världen på läsinlärning för barn och unga i behov av AKK.

 • En julgran som tindrar

  I december lägger vi upp en lucka varje dag i vår julkalender om och på alternativ kommunikation. Luckorna finns på vår Facebook men här hittar du nedladdningsbart material som hör till luckorna.

 • Page list icon
 • En röd fyrkant ovanpå en bakgrund med färgglada pratbubblor

  Kommunikationskarnevalen återkommer med två dagar fyllda av spännande föreläsningar, forskning och seminarium om kommunikation och AKK tillsammans med högaktuella utställare. Årets tema är Bygga språk med AKK - att möjliggöra dialog. Anmälan är öppen! Läs mer på karnevalens webb: www.trippus.net/Kommunikationskarnevalen2023

 • Tre uppslagna böcker med bilder att peka på

  I höst kommer den australiensiska logopeden Gayle Porter, grundaren av PODD, till Göteborg. Ta chansen att utbilda dig i PODD med Gayle som kursledare i september eller oktober!

 • Page list icon

  Dart specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet och Enheten för logopedi vid Göteborgs Universitet har nöjet att få bjuda in till två spännande seminarier inom AKK-området då vi får besök av professor Rajinder Koul. Båda seminarierna är kostnadsfria.

 • Page list icon

  Kan digitala appar stötta elever i särskolan att lära sig läsa och skriva? Det får du veta på slutkonferens för vårt projekt KomLoss på torsdag 26 januari - delta på plats eller digitalt!

 • Page list icon

  I december lägger vi upp en lucka varje dag i vår julkalender om och på alternativ kommunikation. Luckorna finns på vår Facebook men här hittar du nedladdningsbart material som hör till luckorna.

 • Page list icon

  Igår vann Dart årets Kvalitetspris för arbetet med KomIgång online!

 • Lila blommor

  Välkommen att söka vårens kurser på Dart! Vi fortsätter erbjuda höstens två nyheter, TaSSeLs - taktilt signalsystem för personer med flerfunktionsnedsättning och AKKtiv KOMiTID för personal inom barnhälsovård.

 • Page list icon

  Det är just nu tekniska problem med utskriftsfunktionen i bildstod.se. Det går att redigera bildstöden som vanligt men inte att skriva ut dem. Felsökning pågår.

 • Page list icon

  Är du nyfiken på Darts verksamhet? Vill du veta mer om kommunikation och vad som är viktigt för att skapa ökad kommunikativ tillgänglighet? I höst kör vi både digitala studiebesök och digitala lunchföreläsningar, båda utan kostnad!

 • En kalender i grått, svart, rött och vitt med spiralpärm

  I höst kan du gå två nya kurser på Dart - "KomPis för AKKtiv-vägledare" och "TaSSeLs - taktilt signalsystem för personer med flerfunktionsnedsättning".

 • Två pusselbitar ligger i kors på en svartvit världskarta. En pusselbit är blå och gul och en är vit, blå och röd.

  Här finns bildstöd på ryska och ukrainska som handlar om vilka rättigheter vi har i vården och var vi kan söka vård samt flera olika bildstöd för olika sjukvårdsverksamheter.

 • En svart dörrmatta med många färgglada bilder på

  Vill du utbilda andra i metoden samtalsmatta (Talking Mats), se hit! Den 24 maj bjuder vi in till en öppen informationsträff på Zoom om kursledarutbildningen och hur du anmäler dig. Välkommen att få information om kursen och att ställa frågor!

 • Ett orange höstlöv på en våt mark

  Nytt för i höst är att vi erbjuder kursen AKKtiv KOMiTID för dig som arbetar inom barnhälsovård och vill leda kurser för föräldrar.

 • Page list icon

  KomIgång online – ett digitalt stödprogram i 1177 för föräldrar är igång och används i Västra Götalandsregionen.

 • Page list icon

  Barn har rätt att få komma till tals och bli lyssnade på när de söker stöd enligt LSS. Dart är med i ett projekt som vill veta vad barn tycker och vill ha det när de träffar en LSS-handläggare. Projektet drivs av Högskolan i Väst. I projektet vill vi träffa dig och en av dina föräldrar och ställa frågor.

 • Page list icon

  Vill du bli vår nya kollega? Vi söker en logoped och en arbetsterapeut! Har du erfarenhet av att jobba med AKK och trivs med både utprovnings- och utbildningsarbete? Ta då chansen att få ingå i vårt härliga team!

 • Page list icon

  I veckan deltar Ingrid Mattsson Müller i vodcasten "Maria inspireras av..." och samtalar med Maria Blad och Maria Krafft Helgesson om projektet "Vi är med!" och resurserna som skapades där.

 • En blå blomma vid en vägkant

  Nu är Darts kursprogram för våren 2022 här! Precis som under hösten ger vi många av kurserna på plats som vanligt, men erbjuder flera av dem även online.

 • Bild på ballonger och godis

  Dart har flyttat till nya lokaler! Lagom till midsommar lämnade vi Kruthusgatan. Nu finns vi på området kring Gamlestadens Fabriker i samma hus som BUP. Nu ägnar vi sommaren åt att packa upp och komma i ordning innan vi tar lite semester. I höst hälsar vi er alla välkomna, vare sig ni kommer i anslutning till ett patientbesök, som kursdeltagare eller för att delta i våra projekt.

 • Page list icon

  Här tipsar vi om en spellista med tips för en enklare vardag med mobil och surfplatta från Infoteket om funktionshinder. En telefon eller surfplatta är ett bra hjälpmedel för att förenkla vår vardag. Här hittar du korta instruktionsfilmer att följa för att starta olika funktioner som stöd i vardagen.

 • Page list icon

  Under 2021 har det tagits fram kliniska riktlinjer för ögonstyrd teknik för personer med cerebral pares av projektet Eyes on Communication. Nu finns riktlinjerna att ladda hem.

 • Orange höstlöv på våtmark

  Nu är Darts kursprogram för hösten 2021 här! Till hösten hoppas vi kunna återgå till att ha de flesta av våra kurser på plats – men flera av kurserna kommer vi fortfarande att erbjuda online.

 • Page list icon

  Nu lanserar projektet Vi är med! sitt metodpaket för alla som vill lära sig mer om kommunikation, samspel, delaktighet och aktivitet tillsammans med och för personer med flerfunktionsnedsättning. I Vi är med-paketet finns instruktioner, exempel och tips på kommunikationssätt och aktiviteter.

 • Page list icon

  Digital kommunikation är i dag en förutsättning för delaktighet och det är viktigt för alla. Även för personer med svårigheter att kommunicera i tal och skrift. Här delar Margret Buchholz, specialistarbetsterapeut på Dart, med sig av sin forskning i en intervju med Nationellt Center för Rett syndrom.

 • Logga för Kommunikationskarnevalen. Ett färglatt myller av olika former i bakgrunden och en rosa banderoll med orden Kommunikationskarnevalen 2021. Framför den en mindre lila banderoll med orden Studio Karneval.

  Kommunikationskarnevalen 2021 blir ett helt digitalt event i år! Lyssna till bl.a. Juliet Goldbart och Ida Kåhlin som talar inom temat "AKK: Stora utmaningar – många möjligheter". Här hittar du hela det spännande programmet och information om hur du anmäler dig.  

 • Page list icon

  – Ett gemensamt förhållningssätt i en persons nätverk är a och o för att alla människor ska få rätt möjligheter att kommunicera. Det säger vår logoped Ingrid, som i ett reportage hos Nationellt kompetenscentrum anhöriga berättar om Gemensam problemlösning, en metod som vi har lång erfarenhet av på Dart.

 • Page list icon

  En avhandling sammanfattad på en lättsmält kvart! Margret, specialistarbetsterapeut på Dart, har i flera år forskat om fjärrkommunikation för personer med kommunikationssvårigheter. I den här miniföreläsningen pratar hon om utmaningarna med kommunikation på distans om den ena parten har en kommunikativ funktionsnedsättning.

 • Page list icon

  Under 2021 kommer projektet Vi är med som Dart medverkar i, att arrangera fyra intressanta webbinarier. Alla webbinarier berör kommunikation och flerfunktionsnedsättning.

 • Page list icon

  Den här våren ger vi många av våra kurser online - så oavsett var i landet du bor kan du delta utan problem. Välkommen att anmäla dig till någon av våra kurser om kommunikativ tillgänglighet, våra kursledarutbildningar i AKKtiv och samtalsmatta eller någon av våra metod- och teknikkurser.

 • Page list icon

  Är du nyfiken på Darts verksamhet? Vill du veta mer om kommunikation och vad som är viktigt för att skapa ökad kommunikativ tillgänglighet? Nu finns det nya tider för kostnadsfria studiebesök för hösten!

 • Bild på en dator och en kameleont

  Easy Reading är ett hjälpmedel för att läsa och förstå webbsidor. Du kan använda det på din dator eller på din surfplatta. Nu är vi glada över att berätta att programmet Easy Reading finns tillgängligt för alla... och vi vill gärna ha just din hjälp att prova och berätta vad du tycker!

 • Bild på en kvinna med två böcker i handen

  I slutet av maj släpptes boken "Matt: More than words", skriven av Hans M Hirschi. Boken handlar om Matt, 23 år, som är född med en svår CP-skada och i hela sitt liv inte har kunnat förmedla sig med sin omgivning - förrän hans nya assistent hittar ett sätt. Eva Holmqvist, specialistarbetsterapeut på Dart, har fått äran att vara testläsare och att skriva förordet till boken.

 • En person som välkomnar en annan person i en dörr

  Nu är vi stolta över att kunna presentera Darts digitala Öppet hus!

 • Bild i grönt och orange och med en bild på Gunilla Thunberg

  Gunilla Thunberg, logoped och forskare på Dart, har fått äran att i år ta emot svenska logopedpriset för sitt arbete med utbildning, forskning och kliniskt arbete inom området AKK. Vi är otroligt stolta och glada! Gunilla kommer att få ta emot priset digitalt på Svenska Logopedförbundets möte den 15 maj. Stort grattis Gunilla! Här kan du läsa den fina motiveringen.

 • Bild på en kalender

  Nu släpper vi höstens kursprogram! Nytt för den här terminen är kursen "Ritprat - att diskutera och lösa problem med sociala berättelser, seriesamtal och andra visuella strategier". Välkommen att anmäla dig till den eller till någon av våra kurser om kommunikativ tillgänglighet, våra kursledarutbildningar i AKKtiv och samtalsmatta eller någon av våra metod- och teknikkurser.

 • Corona

  Dart har tagit fram flera olika bildstöd om Corona-viruset (covid-19). Vi tipsar också om andras fina resurser som finns runtom. Allt vi gör och hittar samlar vi på den här sidan - och det är fritt fram för alla att ladda ner, använda och inspireras av! Du hittar materialet under rubriken "Färdigt material".

 • Europeiska logopedidagen

  Temat i år är Läs- och skrivsvårigheter, och vi på Dart vill passa på att lyfta allas rätt till skriftlig kommunikation.

 • Page list icon

  Vill du lära ut metoden samtalsmatta till andra i din verksamhet? Nu finns det äntligen möjlighet att gå kursledarutbildning i metoden samtalsmatta i Sverige! Den 21-22 oktober anordnar Dart denna kurs.

 • Öppet hus

  Vi bjuder in till Öppet Hus den 1 april för att inviga vår nya utställning om kommunikationsstöd! Kom och få veta mer om vår verksamhet och om våra projekt. Vi visar nyheter kring kommunikationshjälpmedel och vår nya webbplats. Det är kostnadsfritt att delta.

 • Page list icon

  Är du nyfiken på Darts verksamhet? Vill du veta mer om kommunikation och vad som är viktigt för att skapa ökad kommunikativ tillgänglighet? Nu erbjuder vi några fasta tider varje termin för kostnadsfria studiebesök.

 • Utställning

  Den 3-5 december kommer projektet KomHIT Flykting ha en avslutande utställning. Syftet är att lyfta fram och synliggöra de hundratals bildstöd som tagits fram i samarbete med olika vård-verksamheter. Ta del av detta genom utställningen vid Sahlgrens aula.

 • Page list icon

  Det finns en ny app som kallas 112-appen. Om du har svårt att göra dig förstådd med personer du inte känner kan du ha nytta av att din exakta position skickas direkt till SOS Alarmfunktionen om du ringer 112 från appen. Det kan vara bra om du har svårt att förklara var du är.

Senast uppdaterad: 2018-04-23 17:42