Nyhetsbrev april

Hej, 
Våren är här och vi hoppas att den med ljus och värme tillför ny energi! På Utbildningsenheten för psykologer är vi glada att meddela att ansökningarna för höstens specialistkurser öppnar idag, den 15 april. 

Specialistkurser med start hösten 2025 
Ansökningsperioden för höstens kurser är 15 april – 15 maj.  

Evidensbaserad psykologisk bedömning (1 termin)  
Kursen är en specialistkurs där du utvecklar din förmåga att genomföra komplexa bedömningar utifrån evidensbaserad psykologisk bedömning. Den syftar till att ge dig ökad och säkrad kompetens att genomföra klinisk intervju, välja bedömningsinstrument utifrån frågeställning och analysera data som kan leda fram till en kvalificerad bedömning. Kursinnehållet är anpassat för bedömning av både barn/ungdomar och vuxna. Kursen riktar sig till verksamma STP-psykologer, färdiga specialister och erfarna kliniker. Kursens upplägg omfattar sex kursdagar samt eget arbete i klinisk verksamhet. 

Läs mer och ansök här:
Evidensbaserad psykologisk bedömning

Barnklinisk utredning (tidigare Utredningsmetodik barn) (1 termin)  
Kursen är en specialistkurs där du utvecklar din förmåga att genomföra komplexa bedömningar samt återgivning av bedömningar avseende barn i förskole-/grundskoleålder (3–15 år). Kursens syfte är att ge dig fördjupad förmåga att genomföra barnutredningar på ett ändamålsenligt och flexibelt sätt, där verksamhetens uppdrag och mål balanseras med barnets/familjens specifika förutsättningar och ett aktivt barnperspektiv. Kursen riktar sig till verksamma STP-psykologer, färdiga specialister och erfarna kliniker som har genomgått kursen ”Evidensbaserad psykologisk bedömning”, eller på annat sätt tillgodogjort sig motsvarande kurs. Kursens upplägg omfattar fem kursdagar samt eget arbete i klinisk verksamhet.  

Läs mer och ansök här:
Barnklinisk utredning

Handledning - Grupphandledning och konsultation inom behandlande yrken (1 termin) 
Kursen vänder sig till dig som är färdig specialist eller i slutfasen av din specialistutbildning och vill fördjupa din kompetens inom handledning och konsultation för arbete inom hälso- och sjukvårdsområdet. I kursen integreras teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att utveckla handledar- och konsultationsfärdigheter med fokus på grupphandledning inom behandlande yrken.  Kursens upplägg omfattar fem kursdagar.  

Läs mer och ansök här:
Handledning - Grupphandledning och konsultation inom behandlande yrken

Psykologisk behandling ERGT (1 termin) 
Kursen är en specialistkurs i psykologisk behandling med fokus på metoden Emotion regulation group therapy (ERGT). Det övergripande målet med kursen är att ge dig grundläggande färdigheter avseende teori och praktisk tillämpning i ERGT i din kliniska verksamhet. Kursen syftar till att öka tillgången på evidensbaserad behandling för känsloregleringssvårigheter och självskadebeteende. Kursens upplägg omfattar sex kursdagar. 

Krav är att man söker kursen i par såvida ingen ERGT-utbildad redan finns i din verksamhet. Detta då ERGT är en krävande behandling att utföra och det krävs att båda gruppledarna har utbildning. 

Läs mer och ansök här: Psykologisk behandling ERGT

Specialistkollegium (6 terminer)  
Specialistkollegiet är en obligatorisk del av specialistutbildningen och gemensam för alla specialistområden. Specialistkollegium löper under tre år med två kollegiedagar per termin. Kollegiedagarna består av träffar med tilldelad grupp med max åtta deltagare och specialistkollegiementor. Specialistkollegiet bygger vidare på Introduktionskursen och syftar till en fördjupad förståelse och beredskap för vad ett professionellt förhållningssätt innebär i förhållande till specialistpositionen. Syftet med kursen är vidare att fördjupa kunskaper och färdigheter inom områdena: yrkesprofession, etik, juridik, likabehandling och evidens. Innehållsmässigt innebär detta ett forum för analys av den egna yrkesutövningen med avseende på ledarskap, metodutveckling, etiska och juridiska dilemman samt samverkan med andra professioner.    

Läs mer och ansök här:
Specialistkollegium

Skriftligt specialistarbete och vetenskaplig metod (3 terminer)  
Kursen är en specialistkurs där du har möjlighet att utveckla din teoretiska och praktiska vetenskapliga kompetens och få handledning och stöd i arbetet med det skriftliga specialistarbetet. Kursen är öppen att söka för STP-psykologer. Syftet med kursen är att du under eller efter kursen ska kunna färdigställa sitt skriftliga specialistarbete. En viktig del av kursen består av handledning, både i grupp och enskilt. Vidare syftar kursen till att STP-psykologen efter kursslut kan bidra i verksamhetsutveckling utifrån ett evidensbaserat tillvägagångssätt.  

Läs mer och ansök här: Skriftligt specialistarbete och vetenskaplig metod 

Behöver du vägledning kring val av kurser är du varmt välkommen att kontakta vår STP-studierektor Katarina Malmqvist:
katarina.malmqvist@vgregion.se 


Det yrkeslivslånga lärandet för legitimerade psykologer 
En eftermiddag varje månad bjuder Utbildningsenheten in till seminarieserie för legitimerade psykologer.  

Seminarieserien är kostnadsfri, men vi ber dig att avboka omgående om du inte kan delta så att platsen kan erbjudas till någon annan. Anmälan till vårens seminarieserie öppnar den 15 april och görs via Lärportalen:
Seminarieserie för legitimerade psykologer

Hösten 2025 planerar vi följande seminarium:   

2025-09-02 Tema: Att fråga om våld på rutin  
Föreläsare: Johan Funestrand, psykolog, och Johanna Forsell Ray, enhetschef, BUP Affektiv mottagning, Sjukhusen i Väster. 

2025-10-07 Tema: Unga som utövar våld. Erfarenheter av patientgruppen på SiS  
Föreläsare: Anneli Eile Mutén, psykolog och verksamhetssamordnare, Neurologi Psykiatri Habilitering Barn, Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

2025-11-04 Tema: Kvinnor som dödar och allvarligt skadar. 
Föreläsare: Karin Trägårdh, specialistpsykolog i klinisk forensisk psykologi, Verksamhet Rättspsykiatri och doktorand, Centrum för etik, juridik och mental hälsa (CELAM), Göteborgs universitet.   

2025-12-02 Tema: Kvinnor utsatta för sexuellt våld 
Föreläsare: Katarina Östlund Ohlén, leg psykolog och Victoria Sandqvist, leg psykolog, Mottagning sexuella övergrepp (MSÖ), Expertenheterna, Regionhälsan. 


Vänliga hälsningar,
Utbildningsenheten för psykologer  

För frågor och kontakt:
utbildningsenheten@vgregion.se 
www.vgregion.se
/utbildningsenheten