Jenny Hermansson - Driftsansvarig för lantbruket på Sötåsen

Jenny Hermansson framför ladugårdsbyggnad på Sötåsen

Jenny Hermansson berättar om arbetet och sitt driv kring driftsutveckling på Sötåsen och Kompetenscentrum.

Berätta om ditt jobb. Vad gör du på dagarna? Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag jobbar som driftsansvarig för lantbruket så jag leder det dagliga arbetet tillsammans med driftpersonalen, med god hjälp från dem skulle jag vilja säga. Och vad jag gör på dagarna är väldigt varierande! Jag sitter ofta i driftsmöten och det är mycket strategiskt, sen handlar det också om elever. Jag undervisar inte elever men de rör sig här hela tiden så man är på ett sätt involverad. Jag arbetar även inom Kompetenscentrum (KC) i diverse projekt. På ett sätt är jag mitt emellan allting. En länk till skolan, en länk till driften och sen även till KC. När det kommer till driften så blir jag lite spindeln i nätet och KC har många uppdrag som är driftsrelaterade, exempelvis nu med biokolspannan. Den ska driftas och då arbetar vi med hur vi ska förstå hur allt fungerar kring det. Även biogasen är just nu på driften men har varit ett så kallat KC-projekt. Vi får allt att samarbeta, med tankarna på framtiden!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker att det bästa är utveckling! Både utveckling av driften, exempelvis; vad är Sötåsen om 5-10 år och att jag får vara med och forma. Det är jätteroligt. Och även om jag inte undervisar eleverna så får jag vara med att ta fram vad det är för skola vi ger till eleverna. Det är fantastiskt! Det är samma med KC, där är det också utveckling om vart vi är på väg. Jag pratar mycket i olika sammanhang med lantbrukare och det är flera gånger det har kommit fram människor och frågat nyfiket om vad det är för nytt som händer på Sötåsen just nu. Det finns en möjlighet att testa saker på Sötåsen som inte alltid en enskild lantbrukare har möjlighet till att göra. Så, jag tycker att det är väldigt roligt att tänka; vart är vi på väg?

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen? Hur tar du dig förbi dem?

Det är nog att försöka få allt att gå ihop och det ska fungera med personal och elever. Det ska flyta på ett bra sätt. Nu gör det oftast det men det kan bli en utmaning. Min arbetsbeskrivning är väldigt bred och det kan vara en utmaning att avgränsa. Mycket handlar om kommunikation, att kommunicera, och det krävs att man är kommunikativ så att man löser saker tillsammans med goda kollegor, vilket vi har här.

Vad driver dig i ditt yrke?

Jag tycker det är jätteroligt att se elever utvecklas. Det är härligt att se elever exempelvis komma ut i vårbruk igen och att de får vara med. Vi är här för dem, vilket är otroligt roligt! Sen är det såklart utveckling, som jag sa innan, både inom KC och Sötåsens utveckling men även hur vi utvecklar utbildningen så att den blir så bra som möjligt.

Vad har du gjort tidigare? Vad har du för utbildning?

Jag kom hit direkt från universitetet faktiskt, där jag studerade till lantmästare i Skåne på SLU. Innan dess har jag gjort lite allt möjligt, bland annat arbetat på två olika mjölkgårdar. Jag har testat lite innan jag landade inom den här branschen; gröna näringarna. Nu känner jag mig hemma, vilket är skönt.

Vad gör du helst en ledig dag?

Jag är ofta utomhus! Det är fantastiskt att vara ute i skogen och hemma i trädgården. Om jag inte är det så tycker jag det är härligt med träning, i olika former.