Johanna Andersson - Kock och kallskänka

Porträtt av Johanna

Johanna berättar om sitt jobb som kock och kallskänka på Naturbruksskolan i Svenljunga.

Berätta om ditt jobb. Vad gör du på dagarna? Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag arbetar som kock och kallskänka i köket på naturbruksskolan i Svenljunga. I arbetet lagar jag frukost, lunch och middag. Vi har ju boende på internatet som vi lagar maten till och även personalen. Jag brukar göra en jättestor salladsbuffé med olika sallader, ibland bakar jag matbröd och gör desserter. Det går i ett. Men det är så roligt för vi lagar allting från grunden. Vi använder köttet som eleverna har jagat och slaktat, så det blir mycket viltkött och det är lyxigt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är just det att man får laga maten från grunden och har mycket fria händer också. Sedan är det så kul att träffa alla elever och laga mat till dem för de är så matglada.

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen? Hur tar du dig förbi dem?

Att få fram maten i tid och med bra kvalité så att alla uppskattar maten. Och att man lagar rätt mängd mat, det är ju också en utmaning. Då får man ju planera så det blir rätt.

Vad driver dig i ditt yrke? Varför ville du börja jobba som kock och kallskänka?

Vi lagar maten med kärlek här, då blir det bra. Jag fick intresset för matlagning när jag praktiserade på en restaurang under högstadiet

Vad har du gjort tidigare? Vad har du för utbildning?

Jag har gått en tvåårig livsmedelsteknisk linje med inriktning restaurang på gymnasiet. Sedan har jag gått en turismutbildning också för att känna på något annat. Jag har jobbat inom hotell och restaurang i trettio år och varit på en mängd olika restauranger, säsongsjobbat i fjällen, varit på lyxkryssare i Alaska och provat på att jobba i servisen och som bartender. Ett tag testade jag även att jobba som förskolelärare, men jag längtade tillbaka till matlagningen.

Vad gör du helst en ledig dag?

Då åker jag gärna ner till vårt fritidshus på Västkusten och bara njuter. Cyklar lite mountainbike och på somrarna paddlar jag sup ute på havet.