Axevalla Hästcentrum

Översiktsvy över nya Axevalla Hästcentrum

På Axevalla Hästcentrum utanför Skara samlas utbildning inom häst på både gymnasie- vuxen- och YH-nivå. Här bedrivs också forskning och utveckling för hästnäringens utveckling och framtid.

Vår nya anläggning står nu färdig med invigning under hösten 2024. Den har plats för 192 elever, med smarta lösningar för ergonomisk och modern hästhållning, och fungerar också som ett regionalt centrum för hästnäringen.

Utbildningar

 • Hovslagarelev sitter ned bredvid islandshäst och håller upp hästens framhov
  Hovslagare – yh-utbildning

  Vill du arbeta professionellt som yrkesverksam hovslagare, kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet och även avlägga branschens gesällprov, då har vi utbildningen för dig!

 • Elev med ridhjälm står framför vit häst i ridhus
  Hästskötare – yrkesvuxutbildning

  Vill du utveckla din hästkunskap och jobba i hästnäringen? Är du också nyfiken på människors lärande och hur man kan arbeta för att pedagogiskt leda i olika situationer? Då är utbildningen Hästskötare något som kommer att passa dig.

 • Sadel läggs på hästrygg
  Sadeltillpassning

  Vi erbjuder kursen sadeltillpassning i praktiken – med utgångspunkt från sadelmakeri och hästens anatomi.

 • Häst står i hage
  Året på hästgården

  Vill du lära dig mer om att sköta hästgården, markerna, maskinerna och hästarna? Vill du få ett nätverk med likasinnade och kontakt med erfarna lärare?

 • Arbeta hästar från marken

  Vill du utveckla dina kunskaper kring arbete av häst från marken?

 • Två elever sköter om en häst i stallmiljö
  Starta eget hästföretag

  Har du en affärsidé, plats eller kunskap och vill starta eget inom hästnäringen? I den här kursen får du de verktyg du behöver för att förverkliga din vision.

 • Ridlärare i ridhus instruerar elever som sitter på hästar i förgrunden
  Hållbar hästnäring

  Vill du tänka långsiktigt och bli bättre på att driva hållbar hästverksamhet? Med hållbarheten som röd tråd får du verktyg för att utveckla din verksamhet.