Alingsås lasarett i topp när det gäller knäprotesoperationer

Ralf Beutinger, överläkare inom ortopedi, Alingsås lasarett.

För nionde året i rad placerar sig Alingsås lasarett på första plats i kvalitetsregistret angående minsta risk för protesbyte efter knäprotesoperationer inom tio år. Ett bra samarbete mellan ortopediavdelningen, operationsavdelningen och rehabmottagningen är några av faktorerna bakom framgången.

- Vi är bara tre ortopeder som utför knäprotesoperationer, vi arbetar bara med en protestyp och vi har väl strukturerade rutiner kring knäprotesoperationer mellan operationsavdelningen och ortopediavdelningen. Sedan har vi ett gott samarbete med våra sjukgymnaster som tar fram ett gediget rehabiliteringsprogram för våra patienter, säger Ralf Beutinger, överläkare inom ortopedi.

Artros är vanligaste anledningen till knäprotesoperation 

Artros, förslitning av knäleden, är den vanligaste anledningen till en knäprotesoperation. Artros i knäleder är vanligt när man blir äldre. Bland de vanligaste symptomen är smärta, stelhet och försämrad gångförmåga. Behandlingen är i första hand sjukgymnastik och artrosskola men om besvären påverkar livskvaliteten kan en operation med konstgjord led, en knäprotes, bli aktuell. Rehabiliteringen från en knäprotesoperation, för att se slutresultaten, tar ungefär ett år.

Det är viktigt att patienten får så bra information som möjligt innan operationen så att han eller hon har rätt förväntningar. Smärtan kanske inte försvinner helt, men det blir mycket bättre, säger Ralf Beutinger.

 

"Nu har jag inte ont i mitt knä längre"

Namn: Mona Almqvist
Ålder: 92 år
Bor: Lerum
Har arbetat som: Hade ett eget företag ihop med min man, Gitarren, i Göteborg.

- Jag led av artros i mitt högra knä och tänkte - jag är 92 år och vet inte hur länge till jag lever, men ska jag verkligen gå och ha så här ont i resten av mitt liv? Min läkare remitterade mig till Alingsås lasarett och jag blev opererad i somras. Operationen gick bra och nu har jag inte ont längre. Ibland värker det på natten men då går jag upp och går lite. Jag tycker att man ska ta chansen och göra något åt sina besvär, även om man är äldre, för att slippa leva med värk säger Mona Almqvist.

För mer information, kontakta:

Fakta om Alingsås lasarett och knäprotesoperationer

  • Varje år utför Alingsås lasarett ungefär 200 stycken knäprotesoperationer.
  • Under år 2018 utfördes 15 430 stycken knäprotesoperationer i hela Sverige.
  • Idag har lasarettet en kö på 40 patienter som väntar på en knäprotesoperation.

Fakta om Alingsås lasarett

  • Alingsås lasarett är en del av Sjukhusen i väster där Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus ingår.
  • Lasarettet har ett upptagningsområde på cirka 100 000 invånare och har runt 700 medarbetare.
  • Varje dag uppsöker omkring 70 personer lasarettets akutmottagning som är öppen varje dag mellan kl 8-21.

Läs mer:

Svenska knäprotesregistret