Den sjungande chefen på Alingsås lasarett

Joakim Blomberg är ny avdelningschef för ortopediavdelningen. Musik, sång och teater betyder mycket för Joakim och är något han tar med sig in i sitt arbete på ortopediavdelningen.

Joakim Blomberg är ny avdelningschef för ortopediavdelningen. Han delar ledarskapet tillsammans med Kit Matthiesen, avdelningschef. Joakim kommer från en musikalisk familj där alla sjunger eller spelar instrument.

Vad betyder musik, sång och teater för dig?

- Väldigt mycket glädje, harmoni och avkoppling. Musiken kan också fungera som problemlösning. När jag står inför ett problem tar jag gärna fram gitarren. Efteråt brukar vägen framåt vara tydligare.

Hur kommer din musikalitet att märkas i arbetet på avdelningen?

- Jag älskar musik i alla former och tror att musik stärker välmående. I mötet med patienter vill jag skapa trygghet och jag funderar över i vilken form vi kan få in ett musikaliskt inslag. Och jag tror att musik på jobbet gör medarbetare gladare, minskar stressen och höjer kreativiteten. Det kan hända att jag tar med gitarren till våra apt:er framöver och framför önskemål på låtar, vi får se!

Vad är det viktigaste i mötet med patienter för dig?

- Trygghet, närhet och omtanke. Att befinna sig på en annan plats än i hemmet kan vara förvirrande. Och att vara nyopererad, ha värk och omgiven av främmande människor kan kännas otryggt. Här vill jag att vi som personal kommer in och stöttar upp och ser varje människas behov. Alla som vårdas på ortopediavdelningen ska komma härifrån med en känsla av att jag blev väl omhändertagen.

Vad har du arbetat med tidigare?

- Mitt yrkesliv började inom handeln där jag jobbade på ICA i flera år innan jag läste till sjuksköterska och fick min första anställning på ortopediavdelningen år 2012.

Vad kom det sig att du sökte tjänsten som avdelningschef på ortopediavdelningen?

- De senaste två, tre åren har jag arbetat som teamledare och jag kände att jag var redo att ta nästa steg. Efter nästan åtta år här har jag utvecklat ett starkt band till avdelningen och den har blivit en stor del av mitt liv förstås. Jag älskar detta stället!

Hur många medarbetare blir du chef för?

- Kit Matthiesen och jag kommer, i vårt gemensamma ledarskap, ha omkring 45 medarbetare. Det återstår att se exakt hur upplägget blir.

Vad ser du fram emot i din nya tjänst?

- Det är mycket som händer just nu i och med att vi blivit en del av Sjukhusen i väster och dess nya organisationsstruktur. Hur den än kommer att se ut så ser jag med spänning fram emot att vara en del i arbetet med att göra avdelningen så bra som den nånsin kan bli.

Vad tycker du själv är bra egenskaper hos en ledare – vad blir du motiverad av?

- Jag motiveras av känslan av samhörighet när man som grupp löst en uppgift på ett bra sätt och alla känner sig delaktiga och lyssnade på. En bra ledare tillgodoser förutsättningarna för att nå den känslan.

Det här är Joakim Blomberg

Ålder: 39

Yrke: Avdelningschef på ortopediavdelningen, Alingsås lasarett

Utbildning: Sjuksköterska

Bor: Herrljunga

Familj: Fru och två barn

Intressen: Jag sjunger och spelar gitarr, både ensam som trubadur men även i band och med andra musiker. Ibland spelar jag också teater i form av familjeföreställningar så som Folk och Rövare i Kamomilla stad och Karius & Baktus. Annars tycker jag om att umgås med familj och vänner, laga mat och titta på sport. En och annan löprunda blir det också men inte alls så ofta som jag borde och vill.

Vad tycker du att alla ska ha provat på någon gång i livet? Fallskärmshopp och bungyjump! Då jag är ganska höjdrädd var det en rejäl utmaning men känslan efteråt är svårslagen.

För mer information, kontakta

Joakim Blomberg, avdelningschef ortopediavdelningen, 0733 76 61 81, joakim.blomberg@vgregion.se