Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Testmiljö digitalisering

Hand som håller i fjärrkontroll för drönare med inkopplad mobiltelefon

I våra testmiljöer för digitalisering i de gröna näringarna utvecklas nya hållbara lösningar med fokus på förbättrad datainsamling, precisare åtgärder och digitaliserad undervisning.

Här finns möjlighet att testa nya tekniska lösningar i verkliga skogs- och lantbruk, vid en modern hästanläggning eller som del av våra utbildningar. Vi kan bland annat hjälpa till med drift och underhåll av tekniken, utvärdering av teknik och metoder samt med att genomföra demonstrationsdagar. 

Våra tillgångar inom digitalisering

 • Sensorer med LoRaWan-uppkoppling
 • Drönare för datainsamling
 • Simulatorer för lantbruks- och skogsmaskiner

Projekt inom digitalisering

 • Mogna veteax med en grafisk ritning över innovation, affärsutveckling och teknik- och produktutveckling

  Livsmedelskedjan står inför många stora tekniska möjligheter. I ett projekt som leds av Vreta Kluster är målet att fler teknikleverantörer utvecklar lösningar för att öka konkurrenskraften inom livsmedelskedjan.

 • En vit sensor sitter nedstucken i en orange plastkruka med en havreplanta

  På Västra Götalandsregionens naturbruksskolor upprättas just nu en testmiljö för sensorer med LoRaWan-uppkoppling. LoRaWan är en trådlös dataöverföringsteknik precis som WiFi, 3G och 4G, men som har den unika förmågan att kunna sända signaler mycket långt med extremt låg energiförbrukning.

 • simulatortrailer med texten Simgården

  För att nå ut till ännu fler barn, ungdomar och nyanlända byggdes en trailer som har tagits med till mässor, tävlingar eller andra evenemang. Trailern har fyllts med simulatorer där besökaren har kunnat provköra bland annat traktor, skogsmaskin eller lastbil och få en känsla av hur det är att jobba inom yrket.

 • Orange spak i fokus med suddig bakgrundsmiljö

  När eleverna har undervisats i körteknik för exempelvis traktor och skogsmaskin har de tidigare fått använda verkliga maskiner utomhus.

 • Kvinna med keps och rutig skjorta står i vetefält och tittar upp mot drönare

  Idag ökar tillgängligheten på UAV-teknik i form av drönare snabbt, men trots teknikens potential är användningen inom lantbruket fortfarande liten.

 • Två elever sitter bredvid varandra i var sin simulator

  Simgården är en innovativ testmiljö för digitalisering i skolan med inriktning på simulering av körteknik, maskiner och tunga fordon.

 • Flygande drönare med elev i bakgrunden

  För att göra ogräsbekämpning mer kostnadseffektiv och skapa mindre påverkan på miljön jobbar vi med ett projekt som använder drönare och datasystem för att styra ogräspreparat. Med hjälp av det verktyg som tagits fram kan man platsanpassa bekämpningen istället för att använda samma dos över hela fältet.


Senast uppdaterad: 2022-03-09 14:49