Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bastjänstgöring för utlandsutbildade skjuts upp

Publicerad: Uppdaterad:

Införandet av Bastjänstgöring (BT) för utlandsutbildade läkare skjuts upp till den 1 juli 2021. Vi arbetar nu med att komplettera och anpassa innehållet i PLUS-programmet för läkare så att lärandemålen möter målbeskrivningen för BT. Tanken är att PLUS-deltagare som genomför BT ska få de nödvändiga teoretiska kunskaperna genom PLUS och att programmet ska utgöra ett bra stöd och ge goda förutsättningarna för deltagarna att uppnå Socialstyrelsens delmål för BT.

Socialstyrelsen beskriver Bastjänstgöring på följande sätt:

"BT är också en introduktion till svensk hälso- och sjukvård. Av den anledningen anges i vissa BT-delmål (till exempel bt3 och bt4) krav på kompetens som den läkare som utbildat sig i Sverige troligen redan har, men som den som utbildat sig i ett annat land kan sakna. I de fallen behöver den som utbildat sig utanför Sverige antagligen genomföra vissa utbildningsaktiviteter (t.ex. delta i kurser) för att uppnå det aktuella delmålet, medan det för den som utbildat sig i Sverige troligen enbart blir en fråga om bedömning utifrån kompetenskraven i delmålet."

Publicerad:
Uppdaterad: