Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kostråd vid bensår och fotsår

Rekommendera vårdtagaren att äta varierad mat i lagom mängd. Detta ger de bästa förutsättningarna för att få i sig energi (kalorier), proteiner och de vitaminer och mineralämnen som kroppen behöver för att bilda ny vävnad och läka sår.

Välj mat ur alla delar i matcirkeln: grönsaker, frukt och bär, potatis och rotfrukter, mjölkprodukter, kött, fisk och ägg, bröd och andra spannmålsprodukter samt matfett.
Extra viktigt för sårläkning är: protein, järn, zink och vitamin C:

  • protein finns i fisk, kött, ägg, quorn, soja- och mjölkprodukter. Det är viktigt att äta tillräckligt av dessa livsmedel. Drick gärna mjölk till maten.
  • järn finns rikligt i blodpudding, rött kött och gröna grönsaker.
  • zink finns bl.a. i kött, lever, skaldjur, ärtsoppa, bruna bönor, fullkornsbröd och havregryn
  • vitamin C finns rikligt i färsk frukt och färska bär samt i grönsaker som: kål (blomkål, brysselkål, broccoli), paprika samt i potatis.
    Vid lite eller ensidigt kost kan en daglig vitamin- och mineraltablett behövas.
    Förslag på måltidsordning: frukost, middag och kvällsmat samt ett eller flera mellanmål. Vid låg vikt, eller viktnedgång, är mellanmål extra viktiga. Sträva efter att nattfastan inte blir så lång. Ett mellanmål kan vara dryck, gärna mjölk, fil eller yoghurt, och smörgås med proteinrikt pålägg samt frukt.

Tips och mer utförliga kostråd kan Du få av dietist på sjukhus eller din vårdcentral.

Blad för utskrift -  Mat för Dig som har fotsår/bensår/trycksår.

Kvalitetssäkrat

190629 Ulla Knoblock Carlsson leg.dietist Medicinkliniken  Skaraborgs Sjukhus Skövde


Senast uppdaterad: 2021-02-25 10:53