Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildningsenheten för psykologer

Fotograf: Paul Björkman

Utbildningsenheten för psykologer är en del av VGR Akademin och har i uppdrag att utveckla utbildnings- och kompetensutvecklingsinsatser för legitimerade psykologer. Det innebär utbildningsaktiviteter på specialistnivå och i det livslånga lärandet som på ett tydligt sätt lägger fokus på att göra skillnad för dem vi finns till för.

Aktuellt

Aktuellt:

2019-10-15:

Nu har ansökan öppnat till:

Sista ansökningsdagen är 15 november.

Nyhetsbrev – oktober 2019

Den 5 september var VGR värd för det första nationella studierektorsmötet för STP-studierektorer någonsin. Frågor kring specialistutbildning och specialisttjänster för psykologer är aktuella i många av landets regioner och vi verkar fundera på ungefär samma frågor överallt. Sveriges psykologförbund medverkade vid mötet och berättade bland annat att VGR har mer än hälften av alla befintliga specialisttjänster i landet.

PTP-verksamheten/Kompetensrådet för psykologer

Västra Götalandsregionen har ett avtal med Psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet om att ta emot 27 psykologstudenter per termin för verksamhetsförlagd utbildningspraktik om 14 veckor. Studenterna studerar på psykologprogrammets sjätte termin.

Välkommen att ta emot en eller flera psykologkandidater vt 2020. Praktikperioden är 16 september – 20 december.  Ersättningen är 16 200 kr per student. Vi behöver få in din anmälan senast 31 okt. För anmälan och mer information: https://www.vgregion.se/psykologkandidat

Specialistutbildning

Ansökan till vårens kurser öppnar den 15 oktober. Kurserna vänder sig till dig som är STP-psykolog, eller som är erfaren psykolog och vill fylla på med nya kunskaper och färdigheter. Du kommer att hitta länk till anmälan via Utbildningskatalogen på VGR Akademin samt på Utbildningsenhetens sidor.

  • Introduktionskurs. Kursen startar den 2 mars 2020 och kursdagar är 30/3 - 2/4 samt en av följande examinationsdagar 27, 28 eller 29 maj (endast för STP-psykologer).
  • Traumatisering och traumarelaterad problematik, Kurs 2 – behandling barn. Kursen löper över 2 terminer, med fokus på ”görande” och handledning. Kursen startar den 27 januari 2020 och kurs-/handledningsdagar är planerade 26/2, 26/3, 23/4, 28/5, 10/9, 15/10, 19/11 och 3/12 – ytterligare dagar kan tillkomma beroende på antal handledningsgrupper. Kursansvarig är Marja Onsjö.
  • Traumatisering och traumarelaterad problematik, Kurs 2 – behandling vuxna. Kursen löper över 2 terminer, med fokus på ”görande” och handledning. Kursen startar den 27 januari och kurs-/handledningsdagar är planerade 26/2, 26/3, 23/4, 28/5, 10/9, 15/10, 19/11 och 3/12 – ytterligare dagar kan tillkomma beroende på antal handledningsgrupper. Kursansvarig är Tina Camitz.
  • Evidensbaserad psykologisk bedömning (Barn & vuxen). Kursen startar den 20 januari och planerade kursdagar är 27/2, 11/3, 12/3, 30/3, 24/4. Föreläsare är bland andra Rickard Ahlberg, Jörgen Herlofson, David Fridefors, Hanna Hjort Wallentin och Eva Jaksjö.
  • Vi arbetar även för att få till kurser i Affektfokuserad terapi - både introduktionsutbildning samt fördjupningsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi. Mer information kommer inom kort.
  • Hösten 2020 planeras Specialistkollegium (endast för STP-psykologer) och kurs i Evidensbaserad psykologisk utredning starta. 

Det yrkeslivslånga lärandet

Allt fler psykologer påbörjar specialistutbildning och behöver en specialistmentor. Som stöd i specialistmentorsrollen och för att underlätta gemensamt lärande bjuder vi in dig som har eller kommer att ha uppdrag som specialistmentor till en träff. Både ni som var med på uppstartsträff och ni som är nya i uppdraget är välkomna till en träff den 13 november. Anmälan senast 30 oktober.

Flera av våra halvdagar inom seminarieserien är fullbokade, vilket är roligt. Detta gör att vi troligtvis kommer erbjuda vissa teman återkommande. För mer info se Seminarieserien för legitimerade psykologer. Vi tar gärna emot förslag till teman för vårens seminarier, Hör av dig!

Utbildningsenheten för psykologer

Åsa Gustavsson

Regionutvecklare/Regional studierektor STP

Katarina Malmqvist

Ordförande Kompetensrådet för psykologer/Regional studierektor PTP

Kajsa Holm

Regional studierektor PTP

Joakim Olausson

Utbildningsledare Utbildningsenheten för psykologer

Helena Bergkvist

Koordinator Utbildningsenheten för psykologer
Senast uppdaterad: 2019-04-24 09:22