Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kvalificerad djurvårdare

En manlig och en kvinnlig djurvårdare undersöker en hund

BYS yrkeshögskoleutbildning till Kvalificerad djurvårdare nivå 2 ger dig kompetens att arbeta inom djursjukvården.

Arbetet som djurvårdare inom djursjukvården förutsätter stor ansvarskänsla och förmåga till kommunikation med såväl djurägare, kollegor och patienter. I din yrkesroll kommer du arbeta i team med veterinärer samt djursjukskötare och vårda många olika patienter.

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper om det friska djuret, om hur du vårdar sjuka djur och hur du förhindrar smittspridning inom djursjukvården. Du lär dig också om djurens beteende, näringslära, kundbemötande samt hållbarhet inom djursjukvården. LIA-perioderna skapar en trygghet i att utföra olika djurvårdande arbetsuppgifter som exempelvis röntgen, medicinering och instrumentvård.

När du är klar med din utbildning kommer du att ha en stor kunskapsbas för att kunna arbeta som Djurvårdare nivå 2 vid djursjukhus eller djurklinik. Undervisningen fokuserar främst på djursjukvårdens vanligaste patienter hund, katt och häst.

Utbildningen bedrivs på heltid där viss tid är lärarledd och övrig tid ägnas åt grupparbeten, egen träning och självstudier.

Djurvårdare är ej ett legitimationsyrke.

Lärande i arbete - LIA

Utbildningen kombinerar teori och praktik genom platsförlagd utbildning samt LIA. Under LIA-perioderna får du vara ute och tillämpa teorin på djursjukhus och djurkliniker för att få en ökad förståelse, fördjupning och aktiv träning i ditt kommande yrke i den miljö där du sedan ska arbeta.

LIA-platser är belägna i hela Sverige och du kan behöva genomföra din LIA på annan ort. Du får själv stå för eventuella extra kostnader för boende och resor som kan uppkomma i samband med LIA.

Förkunskap

Behörighet till yrkeshögskolan (Läs mer i Alvis)
 

Särskilda förkunskaper

Särskild behörighet krävs i form av följande kurser:

 • Biologi 1
 • Djurens biologi
 • Engelska 6

Om du saknar behörighet avseende gymnasiekursen Djurens biologi erbjuds möjligheten att läsa en preparandutbildning för att få motsvarande kunskaper. Anmälan till preparandutbildning PREPDVV22 finns på Alvis

För frågor om preparandutbildningen, kontakta Monika Karlsen Schelander

monika.karlsen.schelander@vgregion.se

Kurser

 • Det friska djuret
 • Hållbarhet inom djursjukvården
 • Näringslära för djurvårdare
 • Vårdhygien för djurvårdare
 • Polikliniskt arbete och djurägarkommunikation
 • Djurvårdande arbete inom djursjukvården
 • Lärande i arbetslivet, LIA 1
 • Lärande i arbetslivet, LIA 2
 • Examensarbete

Studieperiod

Startdatum: 2022-01-17
Slutdatum: 2023-06-02

Ulrika Münz

Utbildningsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Emelie Larsson

Lärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-09-21 17:08