Sexuella övergrepp

Har du varit med om sex mot din vilja? Har du utsatt någon annan? Är du osäker? Då är du välkommen till ungdomsmottagningen. Det spelar ingen roll hur eller eller när det skedde. Du behöver inte ha blivit fysiskt skadad för att söka hjälp.

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt mot någon som inte gett sitt samtycke eller visat att den vill är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts. Om du känner att ditt liv och din vardag påverkas kan du få stöd och hjälp. Chatta, boka tid på UM Online eller på en fysisk mottagning för att prata med oss om sexuella övergrepp.

Alla UM (lista A-Ö)


Akut vård sexuella övergrepp

Du som har blivit utsatt nyss och behöver akut hjälp med undersökning och spårsäkring, kan vända dig till en akutmottagning i regionen. 

Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL:

Skaraborgs sjukhus:

Sahlgrenska universitetssjukhuset:

Södra Älvsborgs sjukhus:

För dig som transperson: vänd dig till den mottagning som överensstämmer med din kropp / biologiskt kön. 


Gör en polisanmälan

Kontakta gärna polisen för att få stöd och hjälp om du har blivit utsatt för ett sexualbrott. Du kan gå till en polisstation eller ringa telefonnummer 114 14. Ring 112 om det är akut.

Det är bra att göra en polisanmälan. Polisen kan också svara på frågor och hänvisa dig vidare till en hjälporganisation. Du kan också ha rätt att få ett målsägandebiträde som har i uppgift att hjälpa dig juridiskt. Målsägandebiträdet är oftast en advokat.

Det är bra att anmäla ett övergrepp till polisen så fort som möjligt. Du kan anmäla ett övergrepp även om det har gått lång tid sedan det hände.

Här kan du läsa mer om vad som händer efter att du gjort en anmälan: Utsatt för brott | Polismyndigheten


Mottagning sexuella övergrepp

Mottagning sexuella övergrepp är en specialistmottagning för dig över 18 år som varit utsatt för sexuella övergrepp. Mottagningen erbjuder vård till dig som har utveckat psykisk ohälsa efter sexuella övergrepp.

Mottagning sexuella övergrepp - 1177