För tionde året - Sverigeledande inom knäprotesoperationer

Mia Jodal

För tionde året i rad är Alingsås lasarett bäst i landet på knäprotesoperationer. Många faktorer ligger bakom, men den främsta nyckeln till den långvariga framgången är en mycket sammansvetsad och vältajmad protesgrupp.

Det tror Mia Jodal, överläkare inom ortopedi på Alingsås lasarett och en av de tre som utför knäprotesoperationer.

- Vi är en liten klinik med få operatörer och vi har en väldigt bra kedja, från det att vi planerar operationen tills patienten lämnar sjukhuset. Vi satsar på att ständigt förbättra oss i gruppen och ser till att alla är med på banan. Vi är alla fokuserade på samma mål och jobbar väldigt bra ihop, säger hon.

När man mäter resultat av knäprotesoperationer, mäter man revisionsfrekvensen: hur många patienter som har behövt ett nytt ingrepp inom en tioårsperiod efter operationen. Det kan handla om att man byter ut delar som inte fungerar eller har lossnat, eller att knäet har blivit infekterat till följd av protesen. För knäprotespatienter på Alingsås lasarett är den risken lägst i landet.

Protestypen som används har varit samma i många år och tidigare kunniga operatörer har fört över sin kunskap på nya. Det ger en kontinuitet som också bidrar till framgången

- Att det går så bra år efter år är väldigt motiverande för alla oss som jobbar med det här. Det känns jätteskoj, säger Mia Jodal.